Close sidebar
Close sidebar

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor: 1918 a insemnat o infrangere pentru noi. Sa se tina cont de promisiunile facute la Alba Iulia

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la sansarea candidatilor la alegerile parlamentare ca anul 1918 a insemnat o o înfrangere pentru maghiari, cerand romanilor sa respecte promisiunile facute la Alba Iulia referitoare la egalitatea in drepturi.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Totodata, liderul UDMR a precizat ca aceasta generatie trebuie sa concentreze pe construira unui viitor in aceasta tara.

"Se apropie 2018, momentul cand se vor aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufleteasca vom ajunge noi sa fim martori la acele aniversari. S-au facut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generatii. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrangere pentru noi, sa fie clar acest lucru. Nu poti uita durerea cauzata de aceasta înfrangere, nu poti sa treci peste durerea aia. Dar, asa cum au trecut altii peste acele momente dificile, putem jeli, dar acest lucru trebuie, la un moment dat, sa se încheie, trebuie sa continuam cu munca. Noi, la fel ca generatiile de dinanitea noastra, trebuie sa spunem ca se poate, ca trebuie sa ne concentram pe valori, pe valorile trasilvane, ca merita sa construiesti un viitor în aceasta tara”, a spus Kelemen, potrivit Mediafax.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Kelemen Hunor a subliniat faptul ca minoritatea maghiara nu isi doreste nimic altceva, decat respectarea Rezolutiei adoptate in 1918.

"Putem respecta suveranitatea acestei tari, putem respecta comunitatea majoritara daca aceasta, prin liderii sai politici, va putea si va tine cont de promisiunile facute în 1918 la Alba Iulia. Acolo s-a vorbit, în acea Rezolutie, despre egalitate în drepturi, în privinta învatamantului, administratiei publice, egalitate în drepturi fata instantelor si folosirea limbii materne. Noi nu dorim altceva decat ca acele promisiuni sa fie asumate de orice putere si de orice guvern în aceasta tara.

Exista o tendinta de asimilare a minoritatii maghiare, a minoritatilor din aceasta tara, dar exista un vis al nostru, ca maghiarii din Romania sa fie recunoscuti ca factori constituanti ai tarii”, a spus liderul UDMR.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI