Printul Charles a fost intampinat de catre primarul orasului Teius, Mirel Halalai, si de prefectul judetului Alba, Danut Halalai, fiind primit cu aplauze de catre localnici. La intrarea in biserica, Alteta Sa Regala a fost intampinata cu paine si sare de doi tineri imbracati in costum popular.

La ora transmiterii acestei stiri, printul viziteaza biserica greco-catolica din Teius, unde sunt ingropati stra-str- strabunicii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Primarul din Teius a declarat pentru News.ro ca este vorba despre o vizita exclusiv privata, intermediata de catre Fundatia Ioan Ratiu.

"Stramosii familiei Ratiu, care sunt intr-o relatie de sange cu Casa Regala a Marii Britanii, sunt ingropati aici, in Biserica Greco-Catolica din Teius. Cel care a fost capitan in oastea lui Mihai Viteazul isi odihneste somnul aici impreuna cu sotia sa, fiind ctitorii acestei biserici", a declarat Mirel Halalai, primarul din Teius.

Preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice din Teius, Paul Turcu, a spus ca spera ca prin aceasta vizita sa se atraga atentia asupra bisericii pe care o pastoreste, astfel incat aceasta sa fie restaurata.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Speram cu aceasta vizita sa se miste putin lucrurile si cei care sunt indrituiti si specialistii sa ne ajute sa o restauram si sa o punem in valoare.

Biserica este foarte veche, monument istoric, prima atrestare este de la 1634. Ctitori sunt Mihail Petru si Zamfira care au inceput aceasta biserica inainte de 1600. Inscriptia de la intrare atesta acest lucru", a spus preotul paroh.

Biserica din Teius a fost ctitorita inainte de anul 1600 de catre Mihail Petru si Zamfira, despre care istoricii spun ca sunt stramosi ai Reginei Elisabeta a-II-a Marii Britanii. Ulterior, lucrarile au fost continuate si imbunatatite de stramosii familiei Ratiu.

Lacasul de cult are hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si este declarat monument istoric, fiind construit din piatra.
Printul de Wales se afla in Romania de la inceputul acestei saptamani, iar luni a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii

”Babes-Bolyai” din Cluj, in semn de recunoastere pentru contributia sa la valorificarea patrimoniului cultural romanesc, dar si a intaririi relatiilor dintre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Intrebat de ce vine atat de des in Romania si ce face ca acest loc sa fie atat de special, printul Charles a raspuns: "Voi, prietenii mei romani, patrimoniul vostru cultural si natural, traditiile voastre, dar si capacitatea voastra de inovare si schimbare". In cadrul discursului, printul Charles a vorbit si in limba romana.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

Marti, printul Charles s-a aflat pe Valea Zalanului, in judetul Covasna, unde merge de fiecare data cand vine in Romania, iar miercuri a vizitat trei biserici medievale din judetul Brasov- Drauseni, Homorod si Mercheasa- care au fost construite in jurul anilor 1200, in stil romanic, si extinse in anii 1500 in varianta in care le gasim astazi.

Bisericile, inconjurate de fortificatii din  secolele XIV si XV, au fost construite de comunitatea saxona care s-a stabilit in Transilvania in urma cu 800 ani. In 1990, in Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni. Astazi au ramas mai putin de 15.000.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si