Mii de oameni s-au adunat joi seara în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor adoptată de Emmanuel Macron fără ca legea să treacă prin Parlament. Guvernul de la Paris a invocat articolul 49.3 din Constituția franceză și și-a asumat răspunderea pentru controversata reformă a pensiilor.  

Polițiștii au folosit gaze lacrimogene

Proiectul prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani în mod gradual, până în 2030.

Executivul nu a dorit să riște un vot final negativ în Adunarea Națională, în condițiile în care proiectul fusese deja aprobat, de Senatul francez. 

Citește și: FOTO- Aceasta este închisoarea unde paznicii au devenit dependenți de deținuți. Pușcăriașii au droguri, alcool, jocuri de noroc și jacuzzi la discreție

Macron a justificat trecerea reformei pensiilor fără un vot în Adunarea Naţională prin „riscurile financiare prea mari” pe care le-ar fi implicat o eventuală respingere.

Adoptarea legea pensiilor i-a înfuriat pe francezi. Protestatarii au dat foc baricadelor şi au atacat forţele de ordine. Unii protestatari au aruncat cu pietrele din pavaj spre polițiști.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții. 

În total au fost făcute 310 arestări

Agențiile de presă estimează că au fost aproximativ 7.000 de francezi în piața din fața Parlamentului.

Citește și: VIDEO- MAE, atenționare de călătorie pentru Franța. Greva generală va da transportul feroviar peste cap

Manifestații au fost raportate și în alte orașe din Franța precum Marsilia, Bordeaux, Lille, Rennes și în regiunea Picardia, din nordul țării.  Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat vineri dimineaţă că poliţia a făcut 310 arestări în toată Franţa, dintre care 258 la Paris.

Citește și: Colet cu droguri, expediat printr-o firmă de curierat. Două persoane au fost reținute

În urma adoptării legii, sindicatele franceze au făcut apel la o nouă zi de greve şi acţiuni împotriva reformei care vor avea loc pe 23 martie.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si