Proteste violente în Franța. Peste 170 de persoane au fost reținute în urma violențelor comise în Franța în cursul protestelor față de reforma pensiilor. Elisabeth Borne a menționat că nu acceptă aceste atacuri soldate cu rănirea a numeoși agenți ai forțelor de ordine. Aproximativ 1.500 de persoane violente au fost observate în Paris. În total, peste 3.5 milioane de francezi au protestat pe străzi împotriva adoptării noii legi a pensiilor.

Citește și: Noi proteste în Franța! Parisul este paralizat de violențe și flăcări

”Deplâng orice act de violență. Dreptul de a demonstra este un drept constituțional, dar nu și dreptul de a jefui. Cum să nu condamn în cei mai fermi termeni asemenea acte de vandalism?
Mă simt foarte șocat, la fel ca tot personalul municipal și aleșii orașului Bordeaux care nu înțeleg acest act de vandalism”, a spus primarul orașului Bordeaux, Pierre Hurmic, potrivit Digi24. Ușa și intrarea primări.

Citește și: VIDEO| Protestele din Franța continuă. Oamenii nu sunt de acord cu reforma creșterii graduale a vârstei de pensionare

Primăria interzis adunările în punctele cheie

În urma primelor zile de proteste, Prefectura a interzis sămbătă adunările în punctele cheie, aflate în apropiere de Parlamentul Francez și de Palatul Prezidențial, explicând că cei care nu vor respecta această regulă, vor fi evacuați de autorități și s-ar putea alege cu amenzi usturătoare.

Citește și: VIDEO- Proteste violente în Franța după ce Guvernul a decis mărirea vârstei de pensionare

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Mii de protestatari s-au adunat aseară, la Paris, în Place de la Concorde. Manifestația pașnică a degenerat rapid, sub furia celor adunați să-și strige nemulțumirea.

Manifestanții au incendiat paleţi din lemn,   iar atmosfera a devenit tot mai tensionată. Deși polițiștii au încercat să împrăștie mulțimea, au fost atacați cu sticle și artificii. La rândul lor, forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. Peste 60 de persoane au fost arestate în urma confruntărilor.

Citește și: VIDEO- MAE, atenționare de călătorie pentru Franța. Greva generală va da transportul feroviar peste cap

Tensiuni au fost și la Lyon. Sute de tineri au incendiat coșuri de gunoi, au răsturnat trotinete, au aruncat cu petarde și au spart panouri publicitare. Poliția a încercat să-i potolească și a apelat la gazele lacrimogene.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Nu a fost singurul moment violent. Protestatarii furioși au intrat cu forța într-o primărie de arondisment și au încercat să îi dea foc. Poliția a stins repede incendiul și a reținut aproape 40 de persoane.
Între timp, două moțiuni de cenzură au fost depuse împotriva guvernului francez, care a anunțat că își va angaja răspunderea pe legea care crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Acestea ar urma să fie discutate luni în Adunarea Națională, dar au mici șanse de fi votate.

Citește și:   Protest în plină desfășurare la Primăria Sinaia. Care este motivul protestatarilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si