Sunt cinci ani de cand marele medic a trecut la cele vesnice, dar si de acolo, din ceruri, se poate considera un inger al copiiilor.

S-a nascut pe 14 martie 1930 la Constanta in familia unui ofiter din Marina Regala. Locuia pe o straduta aproape de malul marii, in apropierea actualei Universitati Ovidius de astazi. Pe strada Libertatii, la numarul 22, exista si acum casuta in care a copilarit.

A studiat la liceul "Mircea cel Batran" din Constanta si l-a terminat in 1948 la profil real.

A visat sa ajunga ofiter de marina, dar viata avea altceva pregatit pentru el. Tatal lui a fost dat afara din Marina de catre regimul comunist, iar copiilor li s-a interzis accesul la Scoala Navala, asa ca s-a apucat de studiat Medicina.

Termina Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1954 si primeste un post in satul Nicolesti-Jianu, din Baragan. Sta doar trei ani acolo, apoi ajunge la Constanta.

Cei care au lucrat alaturi de el isi amintesc cum isi ingnora familia pentru ca viata lui era spitalul. Statea acolo de dimineata, pana seara tarziu. Opera de la primele ore si nu iesea din sala pana nu termina cu toti pacientii. Realiza operatii sofisticate si a introdus esofagoplastia in domeniul medical de la noi. Termina cu operatiile, apoi mergea la Urgenta in policlinica unde vedea zeci de copii.


Dupa Revolutia din 1989 este chemat la spitalul Budimex, unde i s-au oferit conditii bune pentru a se desfasura. Mai lua, cu multe insistente, cate un pachet de tigari de la pacienti, dar in rest nimic. Era un om rar in meseria lui.  Cei care la-u cunoscut au numai cuvinte de lauda la adresa lui. Spun ca Pesamosca era un personaj extrem de educat, dar foarte neconformist.
Ii placea sa petreaca timp cu prietenii la un pahar de whisky. Printre pasiunile lui se numara nudismul si in fiecare an facea asta intr-o vie, la Neptun, in compania prietenilor. De fiecare data, de ziua lui, dadea chefuri monstru de care isi amintesc si acum cu zambetul pe buze cei care participau.

Cand opera, era un spectacol. Toti il admirau si luau notite de la el in sala de operatie. Nu dadea explicatii multe, dar avea un har aparte.

Alexandru Pesamosca a avut doi baieti si doua fete, dar niciunul nu i-a urmat meseria. Il necajeau, iar unul dintre ei a murit de tumoare cerebrala.

A slujit si a avut grija de meseria lui pana in ultimele clipe de viata pe care le-a petrecut la ferma din comuna Gheorghe Lazar, din judetul Ialomita, ferma ce apartinea unui fost student de-al sau, Vasile Olaru, medic la Spitalul de Urgenta din Slobozia.

El a lasat o mostenire importanta celor care iubesc meseria de doctor si tuturor le-a transmis ca educatia este cheia succesului.

Alexandru Pesamosca s-a stins din viata la 1 septembrie 2011, la varsta de 81 de ani. Municipalitatea din Constanta a decis ca o strada din oras sa ii poarte numele, iar bustul lui troneaza in curtea Spitalului "Marie Curie" din Bucuresti.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin- wowbiz.ro

AICI AI TOATA POVESTEA DE VIATA A LUI ALEXANDRU PESAMOSCA


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si