Rata de crestere a economiei este usor sub cea estimata de Comisia Europeana, de 4,9%, dar in linie cu ultima estimare a Comisiei Naţionale de Prognoza (CNP).

Cresterea economica din 2016 este cea mai mare inregistrata de România dupa 2008. In 2015, economia româneasca a avansat cu 3,9%.

Datele publicate marţi arata o accelerare a cresterii economice in ultimul trimestru din 2016 faţa de trimestrul al treilea, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 4,3%, pe serie bruta, faţa de aceeasi perioada a anului 2015.

In date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 4,8% in trimestrul al patrulea faţa de aceeasi perioada din 2015, dupa un avans de 4,4% in trimestrul III, de 5,8% in trimestrul II si de 4,1% in primul trimestru al anului trecut.

In ceea ce priveste evoluţia faţa de trimestrul anterior, cresterea din trimestrul al patrulea a fost de 1,3%, dupa +0,5% in trimestrul III, +1,5% in trimestrul II si +1,3% in primul trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS.

INS a revizuit in scadere, de la 1,5% la 1,3%, cresterea economica din trimestrul I 2016, si de la 0,6% la 0,5% rata de crestere din trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrele anterioare.

Trimestrul IV din 2016 a fost al saselea trimestru la rând de crestere economica, arata seriile INS.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Analistii se asteaptau la o acelerare a cresterii economice in ultimul trimestru din 2016, dupa rezultatele sub estimari din trimestrul al treilea.

INS  nu a publicat marţi detalii privind evoluţia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii martie.

In trimestrul al treilea, doua sectoare au avut o contribuţie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din sectorul informaţii si comunicaţii a crescut cu 15,1% faţa de trimestrul al treilea din 2015, iar activitaţile profesionale, stiinţifice si tehnice; activitaţi de servicii administrative si activitaţi de servicii suport au urcat cu 7,8%.

in primele noua luni din 2016, economia a crescut cu 4,9%, pe seria bruta, si cu 4,8% pe serie ajustata la variaţiile sezoniere. Valoarea PIB a fost de 532,9 miliarde lei (circa 118 miliarde euro), indicau datele preliminare ale INS.

Economia a fost susţinuta in 2016 in principal de consum. Formarea bruta de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a avansat cu 5,3% faţa de primele noua luni ale anului trecut.

Economia a primit mai mulţi stimuli din partea guvernului in ultimul an si jumatate.

Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajaţilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o majorare similara fiind aplicata anul trecut si in sectorul educaţiei.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

In plus, de la 1 mai 2016, salariul minim brut pe economie a crescut cu 19%, de la 1.050

lei la 1.250 lei.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vânzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in 2016.

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante.

Astfel, contul curent al balanţei de plaţi a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro,  de peste doua ori mai mare faţa de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balanţei comerciale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si