Painica de casa ca pe vremea bunicii! Incearca reteta asta si nu vei regreta
Cine a mancat odata paine facuta in casa, ca pe vremea bunicii, nu-i va uita usor gustul si aroma imbietoare. Merita sa incerci si tu reteta noastra
Ingrediente: 1 kg de faina, 50 g drojdie proaspata, o lingurinta de sare, o lingurita rasa de zahar, 50 g de unt sau margarina pentru aluat, 500 ml apa.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Preparare: Drojdia se dizolva intr- o cana cu apa calduta, cu sarea, zaharul si 150 g faina (cat sa se ingroase putin). Maiaua se lasa la crescut cam 20 minute. intr-un castron se adauga treptat restul de faina, apa calduta, untul sau margarina si se framanta foarte bine, cu grija, sa nu ramana cocoloase. Se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Daca este nevoie, se mai adauga faina.
Se lasa aluatul sa cresca vreo ora sau pana isi dubleaza volumul. Daca vrei o paine mare, iei tot aluatul si il pui pe planseta infainata. Daca nu, poti face doua paini. Aluatul se impacheteaza de la exterior catre interior si se mai lasa la crescut inca o ora in tava. Se preincalzeste cuptorul si se da painea la copt.
inainte, se unge cu o pensula cu apa si se cresteaza.