Simona era o mama tanara. Avea doar 29 de ani si toata viata inainte. Un sofer care ar fi adormit la volan i-a ucis viitorul intr-o fractiune de secunda, chiar cand isi ducea mezina de sase ani la gradinita. Trei fetite de 6, 10, 13 ani si un baiat de 8 au ramas orfani de mama.

Desi medicii s-au luptat pentru a-i salva viata, din pacate nu au reusit si i s-a declarat moartea cerebrala.

Odata cu ea, Simona a devenit un potential donator de organe, o sansa pentru alte vieti pentru care un organ transplantat inseamna sansa a o noua viata. Totul depindea, insa, de acordul rudelor Simonei care, din fericire, dupa o discutie cu medicii specialisti bihoreni au acceptat. Au acceptat ca Simona, dupa moartea ei, sa salveze vieti. Au acceptat ca o particica din draga lor Simona va continua sa traiasca prin cei carora le va salva viata.

Gheorghe Roxin, sotul femeii: Am donat si stiu ca ea traieste, acum prin altii. Copiii nu stiu ca am donat. Poate, cu timpul, le voi spune.

Carmen Pantea, cumnata femeii: Ne bucuram ca Simona a putut salva niste vieti. Durerea este imensa. Nu ne-o putem imagina.

Dintr-o familie greu incercata de soarta provenea Simona. Din sapte frati, cinci au probleme cu vederea. Tocmai pentru ca stiu ce inseamna sanatatea precara si suferinta, sotul si rudele au acceptat donarea de organe.



Ramona Pantea, sora: Stiu ca inseamna suferinta, stiu ca inseamna sa ai probleme cu ochii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Reporter: Credeti ca asta v-a determinat sa si acceptati donarea? Da. Intr-un fel, da.

Nicolea Pantea, frate: Macar a ajutat alte persoane, dar e pacat de copilasi. Mama nu o poate schimba nimeni. Mama-i mama.

Medicii din Oradea au incercat sa o salveze pe Simona, insa ranile au fost extrem de grave. Pacienta a intrat in moarte cerebrala, iar familia si-a dat acordul pentru donarea de organe. Specialistii au prelevat rinichii, corneea si ficatul.

In timp ce corneele au ajuns la Spitalul Militar din Capitala, iar ficatul Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, rinichii au ajuns la Cluj, unde au fost transplantati noaptea trecuta la doua paciente, care asteptau, una un transplant de 11 ani, iar alta de trei ani.

Citeste si: Incredibila poveste a unei mari arhitecte salvate de la moarte de medicii de la Fundeni. "Odată cu transplantul de ficat, am renăscut"

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Ce spune doctorul Radu Zamfir directorul ANT, despre programul național de transplant

Citeste si: Un ficat donat poate salva mai multe vieti! Cat de important este ca romanii sa doneze! Interviu exclusiv cu dr. Irinel Popescu, chirurgul care a salvat sute de oameni prin intermediul transplantului hepatic

In Romania, aproape 2000 de romani asteapta un rinichi. In acelasi timp, alti aproape 600 de oameni au nevoie de un transplant de ficat si 253 de cornee.

Constientizarea populatiei asupra importantei actului de donare de organe este extrem de importanta. Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca acceptul donarii organelor ale unui pacient aflat in moarte cerebrala se traduce in viata. Pentru ca un asemenea donator poate  salva, dincolo de moartea sa, nu una, nu doua, ci chiar 5 vieti. Donarea de organea inseamna DA, pentru viata!

De la numirea dr Radu Zamfir în fruntea ANT, numărul donatorilor a crescut simțitor

Din fericire, odată cu numirea lui Radu Zamfir in fruntea Agenției Nationale de Transplant, numărul donatorilor a crescut simțitor. Astfel, în doar doua luni de la preluarea mandatului, au fost identificați un numar record de donatori aflati in moarte cerebrala, 25, 27 de la inceputul anului, în condițiile în care, în mandatul trecut al conducerii ANT au fost identificati circa 60 în decurs de un an întreg! 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si