Ciorbă de burtă. O rețetă delicioasă și simplă
Ciorba de burtă provine din bucutăria turcească și se numără printe felurile de mâncare preferate ale românilor.
Ciorba de burtă. Dacă îți place ciorba de burtă, trebuie să încerci și această rețetă. Este pur și simplu delicioasă.
Chiar dacă multă lume spune că ciorba de burtă este greu de făcut, de fapt, nu este deloc așa. Pentru a ieși bună nu trebuie decât să respecți cu strictețe rețeta de mai jos
4 litri de apă
2 kg burta proaspata, curatata
-1,5-2 kg oase de vita cu maduva
-2 morcovi
-1 ceapa
-1 radacina de patrunjel, pastarnac
-o bucata de radacina de telina
– 5-6 galbenusuri
-300-400 g smantana
-1 capatana de usturoi
-1 lingura rasa de faina (20 g)
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
-otet
-piper
-ardei iute
-3 linguri ulei
Ciorba de burtă. Daca sunteti la ”prima” ciorba de burta facuta, cel mai bine ar fi sa nu va abateti de la aceasta reteta!
1. Burta spalata si curatata se tine in apa calda cu otet, zeama de lamaie sau bicarbonat, timp de 2 ore.
2. Oasele se spala bine.
3. Se pun intr-o oala mare, pe fundul ei, apoi se pune burta si apa cat sa acopere.
Se pune sare si se da la foc.4. Se da in clocot 10 minute apoi se arunca apa.
5. Se spala oasele si se pun din nou la fiert.
Ciorba de burtă. 6. Burta se spala si se curata din nou in cazul in care nu e alba complet.
7. Se pune din nou peste oase si se condimenteaza (sare, ardei iute, boia, piper, ceapa si radacinoasele.
8. Se completeaza cu apa si se lasa la fiert cateva ore. Se completeaza cu apa fiarta, nu rece.
9. Burta si oasele trebuie sa fie acoperite mereu de apa.
10. Cand burta si tendoanele sunt fierte, se ia oala de pe foc.
Ciorba de burtă. 11. Zeama se strecoara in alta oala si legumele se arunca sau se adauga in ciorba (dupa preferinte).
12. Burta si oasele se lasa la racit.
13. Galbenusurile se bat cu o lingurita rasa de sare si se lasa departe 20 de minute. Cand s-a intensificat culoarea lor, sunt bune de folosit.
14. Zeama se pune la fiert. Se adauga otet dupa gust (sau se pune la servire, in farfurie). Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga din zeama clocotita. Galbenusurile trebuie sa fie la fel de fierbinti ca zeama din oala. Altfel ciorba se va strica!
15. Dupa ce ai incorporat treptat si incet galbenusurile in zeama, se lasa pana da in clocot. Se dauga sare dupa gust.
16. Poti adauga acum legumele fierte anterior. Burta se taie in fasii mici si se pune la fiert, alaturi cu tendoanele de pe oase.
Ciorba de burtă. 17. Se da prin razatoarea mica un morcov.
18. Se pune in tigaie cu 3 linguri de ulei si se caleste cateva minute.
19. Se pune in oala cu ciorba si se mai tine la fiert cateva minute.
20. Dupa ce s-a racit putin, ciorba de burta se serveste cu mujdei, otet si smantana. Puteti folosi si ardei iute fresh.