Întreaga ţară se află sub Cod galben de averse torenţiale şi vijelii până marţi dimineaţa la ora 10:00, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Instabilitate atmosferică accentuată

În cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...60

l/mp.

Meteorologii precizează, în context, că gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării în această săptămână.

Cod galben de averse şi vijelii în întreaga ţară, până marţi dimineaţa
Cod galben de averse şi vijelii în întreaga ţară, până marţi dimineaţa

37 de localităţi din 17 judeţe, afectate de vremea rea

Un număr de 37 de localităţi din 17 judeţe- Alba, Argeş, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Caraş-Severin, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Sibiu, Timiş şi Vâlcea- au fost afectate de vremea rea în ultimele 24 de ore.

Potrivit IGSU, la nivel naţional au fost emise 14 atenţionări şi avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torenţiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe râurile mici.

Duminică şi pe timpul nopţii, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale pentru evacuarea apei din 12 locuinţe, 60 de curţi şi 46 de beciuri/subsoluri.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Totodată, din cauza vântului puternic, cinci acoperişuri s-au desprins, iar şase copaci au căzut pe carosabil sau pe linii electrice. În urma acestor evenimente au fost avariate 3 autoturisme.

Judeţele cele mai afectate de precipitaţiile abundente şi de vântul puternic au fost Caraş-Severin, Hunedoara şi Vâlcea, unde s-a intervenit în 16 localităţi.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice imediate, au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

"La acest moment, nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor", precizează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeste si: VIDEO| S-au rupt norii deasupra Moldovei

Citeste si: Fenomenele meteo, mai agresive în România. Vestea ne dă fiori

Citeste si: Atenționare meteo: Vin furtunile. Cod galben în întreaga țară


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si