”În sfârşit am o veste bună, domnule Arafat, stimaţi colegi. Se pare că s-au înţeles în comisie (Comisia juridică- n.r.) şi vor finaliza raportul la lege şi aştept să fiu informat când este convocat plenul pentru a participa la plen ca să susţin proiectul de lege în plen”, a afirmat premierul Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

Comisia juridică a Senatului s-a întrunit vinerea trecută, precum şi în fiecare zi de la începutul acestei săptămâni pentru a discuta proiectul de lege privind carantina.

Şedinţele au loc în vederea emiterii unui raport la iniţiativa legislativă care urmează să fie votat în plen, Senatul fiind Cameră decizională.

Orban, despre legea privind carantina şi izolarea: „Se pare că s-au înţeles în comisie”

Referitor la subiect, ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat marţi seară că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. El a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP va da decizia administrativă.

„Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la

cele 14 zile”, a declarat, marţi seara, Nelu Tătaru, după ce a participat la şedinţa Comisiei juridice din Senat.

El a menţionat că legea se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic, acum în mod particular infecţia COVID-19.

orban carantina și izolarea

Tătaru a spus că sancţiunile pentru cei care nu respectă reglementările vor fi discutate, fiind prevăzute şi în Legea 55.

Legat de detaşarea medicilor, el a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări „nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Citeste si: Livian a anunțat cu cine votează în finala „Puterea Dragostei”

Citeste si: Lovitură grea pentru cei cu rate la bănci. „Corecturile” PSD la amânarea ratelor, neconstituționale

Citeste si: MAE, noi date despre intrarea în Ungaria: „Testare obligatorie la frontieră şi carantină sau izolare 14 zile”

„Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat. După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic”, a detaliat el.

El a spus că persoanele care sunt testate vor sta în izolare până primesc rezultatul.

„DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să pleace la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Tătaru a afirmat că persoanele care revin din zone roşii intră în carantină.

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. „Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el.

Citeste si: Asa transmit asimptomaticii coronavirusul! Doctorul Molnar Geza a dat detaliile infricosatoare

Totodată, Nelu Tătaru a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Camera Deputaţilor a votat joia trecută, în calitate de prim for sesizat proiectul privind carantina şi izolarea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si