Paganii etiopieni au atacat Manastirea Sfantului Sava cel Sfintit in secolul al VIII lea, crezand ca manastirea adaposteste multe bogatii. Pentru ca nu au gasit bunuri materiale, acestia au decis sa ii treaca prin ascutisul sabiei pe vietuitorii de acolo.

Monahii, sfatuiti de Staretul Toma, au zis: "Noi din lume am fugit in aceasta pustie pentru dragostea lui Hristos, si prearusinos lucru ar fi sa fugim din pustie de frica oamenilor.

De ar fi sa fim cu totii junghiati aici, junghiati vom fi pentru dragostea noastra pentru Hristos pentru Care am si venit sa locuim aici." Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu sageti, iar pe altii i-au inchis de vii in pestera Sfantului Sava. La usa pesterii au pus apoi foc, astfel incat monahii dinauntru au murit cu totii sufocati de fum. Asa si-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos. Mucenicia lor preaslavita a fost inaintea Praznicul Luminat al Invierii Domnului din anul 796 dupa Hristos, cand pe scaunul imparatiei Rasaritului se aflau Constantin si Irina, iar Patriarh al Ierusalimului era Arhiereul Ilie.

Tropar

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri.

Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele în 2021? Calendar ortodox şi catolic

Ce sfinți sunt pomeniți sâmbătă pe 20 martie 2021

- Sfantului Cuthbert;

- Sfantului Cuviosului Nichita Marturisitorul, episcopul Apoloniadei;

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

- A sfintelor sapte femei din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia si Teodosia;

- Sfantului Mucenic Rodian;

- Sfantului Achile;

- Sfantului Lolion;

- Sfantului Emanoil;

- Sfantului Mucenic Miron Criteanul.

Pe 20 martie 2021 este dezlegare la ulei și vin

Pentru ca Postul Sfintelor Pasti este cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, in zilele in care se savarseste Sfanta Liturghie (sambata si duminica) sau se praznuiesc anumiti sfinti, canoanele Bisericii au randuit anumite dezlegari alimentare. In zilele amintite, in biserici si manastiri se face priveghere, iar aceasta nevointa suplimentara necesita si o oarecare putere trupeasca. Deci, pe langa bucuria zilelor respective, aceste "dezlegari" au fost randuite si pentru slabiciunea trupului nostru, spre a capata puterea necesara continuarii postului.

Dezlegare la ulei și la vin- 20 martie 2021

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: Retete de post manastiresti pe care le poti pregati in postul pastelui

In acest post se face "dezlegare" la untdelemn, la vin si, mai rar, la peste. Untdelemnul si vinul sunt doua alimente de baza in hrana noastra. Doar postind si fara ulei ne putem da seama de valoarea acestuia in alimentatia noastra. Uleiul da gust mancarurilor si ne intareste trupul, ca si vinul, aceste doua alimente fiind adesea asemanate unor medicamente naturale, daruite omului de catre Dumnezeu.

Se consuma untdelemn (ulei) si vin in zilele de sambata si duminica, dupa Sfanta Liturghie, precum si in zilele in care sunt randuite sarbatori insotite de semnele "cruce rosie" sau "cruce neagra", daca acestea nu cad in prima sau ultima saptamana a Postului Mare, care sunt saptamani de ajunare si post aspru. Se mai face dezlegare la vin si in ziua de joi, in saptamana a cincea a postului, dupa ce (miercuri) se citeste in intregime Canonul Sfantului Andrei Criteanul, si in Joia Mare, cand s-a petrecut Cina cea de Taina.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si