Elena Caragiani-Stoenescu (n. 13 mai 1887, Tecuci, Tecuci, România – d. 29 martie 1929, București, România) a fost prima femeie aviator din România.

A fost fiica doctorului Alexandru Caragiani, angajat al spitalului din Tecuci. În anul 1913 își ia licența în drept, devenind una dintre primele femei din România licențiată în științe juridice, conform wikipedia.ro.

Când a efectuat Elena Caragiani-Stoenescu primul său zbor?

Primul său zbor l-a efectuat în anul 1912 cu un avion Wright adus special în țară pentru școlarizarea piloților, însoțită de profesorul său de echitație și de cel care a sprijinit-o permanent, cumnatul său, Andrei Popovici, viitor general de aviație,iar brevetul de pilot aviator cu numărul 1591 din 22 ianuarie 1914 i-a fost eliberat de Federația Aeronautică Internațională la 22 ianuarie 1914, în Franța, după ce a urmat Școala de pilotaj a Ligii Naționale Aeriene de la Băneasa, fondată de prințul Valentin Bibescu și apoi Școala civilă de aviație a lui Roger Sommer, care funcționa la Mourmelon le Grand (Paris) (1913).

Elena Caragiani-Stoenescu

Elena Caragiani-Stoenescu

[Sursa foto: wikipedia.ro]

Citeste si: Lista celor mai scumpe picturi ale lui Vincent Van Gogh

Autoritățile române nu i-au permis să zboare

Deoarece autoritățile române nu i-au admis să zboare, Elena Caragiani-Stoenescu pleacă în Franța și devine primul corespondent de război din lume, care scrie „reportaje din avion”.

Ulterior face o deplasare în America, pentru a participa la survolarea oceanului alături de piloții americani (26 februarie 1914).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Revenită în țară în 1916, deși autoritățile române nu i-au admis să zboare ca pilot, au acceptat-o ca infirmier la Iași și, ulterior, la Tecuci.

Elena Caragiani-Stoenescu

Elena Caragiani-Stoenescu

[Sursa foto: wikipedia.ro]

Citeste si: Începe o călătorie de 30.000 km pentru a salva solul lumii- Următoarea oprire: România

Fără să mai aștepte sfârșitul războiului, se hotărăște să plece iar în Franța, pentru a-și relua cariera de reporter, unde se căsătorește cu avocatul Virgil Stoenescu și se stabilește la Paris.

Elena Caragiani-Stoenescu este înmormântată într-o criptă la Cimitirul Bellu

Când se îmbolnăvește de tuberculoză, revine în țară unde își află sfârșitul. Este înmormântată într-o criptă la Cimitirul Bellu.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si