Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur? Anual, pe data de 13 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea din 13 noiembrie este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox!

Iată cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur!

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur?

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur? Se sărbătorește în fiecare an pe 13 noiembrie 2022

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur?

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut Antiohia, între anii 344-354.

La vârsta de 20 de ani a fost botezat și a ales să studieze filosofia sub îndrumarea lui Andragatiu și retorica lui Libaniu.

A ajuns să fie hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie în 381 și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie în 386. După ce Nectarie, patriarhul Constantinopolului a murit, Ioan Gură de Aur a fost pus patriarh al Constantinopolului și a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei pe data de 28 februarie 398. 

A reformat cetatea și preoțimea care se aflau în declin. Sfântul Ioan Gură de Aur a ales să renunțe la luxul din reședința episcopală și a introdus traiul modest. Criticile sale împotriva corupției au atras multi dușmani. Cel mai important dintre aceștia a fost Teofil de Alexandria. 

Citește și: Sărbătoare 11 noiembrie 2022: Este cruce neagră în calendarul ortodox!

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Lucrurile s-au intensificat după ce Sfântul Ioan Gură de Aur i-a primit pe Frații Lungi acuzați de origenism si alungați din Egipt de patriarhul Teofil, pe care ii găzduiește, fără a intra in comuniune cu ei. Deși Frații Lungi i-au făcut o plângere lui Ioan Gură de Aur, acesta nu o ia în considerare.

Împărăteasa Eudoxia, l-a convocat pe Ioan la un sinod la Stejar, pentru a se dezvinovăți de acuzele care i-au fost aduse. Sfântul Ioan Gură de Aur nu se prezintă la sinod, iar pentru acest fapt acest lucru este depus în anul 403.

Împăratul ratifica hotărârea sinodului și Ioan este trimis în exil în Bitinia. Nu a durat foarte mult, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este rechemat la scaun. La întoarcere acesta critică din nou dezmățul și zarva care au avut loc în jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe Eudoxia și care era situată în apropierea catedralei în care el slujea. Împărăteasa Eudoxia a poruncit ca Sfântul Ioan să fie alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, in Armenia.

Dușmanii săi au intervenit în fața împăratului și Ioan Gură de Aur este trimis la Pityum, un oraș mic situat pe malul răsăritean al Mării Negre. El nu rezistă călătoriei și moare pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont, potrivit creștinortodox.ro.

Moaștele sale au fost duse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului. În 1204, în timpul Cruciadei a IV-a venețienii au luat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și cele ale Sfântului Grigorie de Nazianz și le-au dus la Roma, unde le-au așezat în catedrala Sfântul Petru.

După 800 de ani Biserica Catolică a înapoiat Bisericii Ortodoxe moaștele celor doi sfinți Pe 27 noiembrie 2004, apa Ioan Paul al II-lea a oferit Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I, moaștele celor doi sfinți.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a oferit Bisericii Ortodoxe Române o mică parte din moaștele Sfântului Ioan Gura de Aur, aflate în acest moment în Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului.

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta ca o lumină de foc stră­lu­cind harul, lumea a luminat. Vistie­riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum­nezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 2022 noiembrie- sărbători

Iată  calendarul ortodox  pentru luna noiembrie 2022!

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur?

Calendar sărbători noiembrie 2022

1 M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia
2 M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist (Post. Nu se fac nunți)
3 J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.; Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida
4 V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare; Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama (Post. Nu se fac nunți)
5 S Sf. Mc. Galaction și Epistimia (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)
6 D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia
Duminica a XXIV-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair); Ap. Efeseni II, 14-22; Ev. Luca VIII, 41-56; glas 4, voscr. 10
7 L Sf. 33 de Mc. din Melitina; Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei
8 M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri
9 M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina; Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor și Porfirie; Sf. Cuv. Matrona (Post. Nu se fac nunți)
10 J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sf. Mc. Orest
11 V † Sf. M. Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida; Sf. Cuv. Teodor Studitul (Post. Nu se fac nunți)
12 S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei; †) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu; Sf. Cuv. Nil Pustnicul
13 D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza
Duminica a XXV-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv); Ap. Efeseni IV, 1-7; Ev. Luca X, 25-37; glas 5, voscr. 11
14 L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
15 M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț; Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac. (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 M Sf. Ap. și Ev. Matei (Post. Nu se fac nunți)
17 J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Lazăr Zugravul (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu (Post. Nu se fac nunți)
19 S Sf. Prooroc Avdie; Sf. Mc. Varlaam (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
20 D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul; † Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVI-a după Rusalii (Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina); Ap. Efeseni V, 9-19; Ev. Luca XII, 16-21; glas 6, voscr. 1
21 L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
22 M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia; Sf. Mc. Cecilia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
24 J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului; † Sf. M. Mc. Ecaterina; Sf. M. Mc. Mercurie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
26 S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
27 D Sf. M. Mc. Iacob Persul; Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXX-a după Rusalii (Dregătorul bogat- păzirea poruncilor); Ap. Coloseni III, 12-16; Ev. Luca XVIII, 18-27; glas 7, voscr. 2
28 L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou; Sf. Mc. Irinarh (Post. Nu se fac nunți)
29 M Sf. Mc. Paramon și Filumen; Sf. Cuv. Pitirun (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
30 M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; † Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

Citeste si:  Zile de post 2023: Când nu se fac nunţi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si