Rusia creează tensiuni în jurul Moldovei și al Transnistriei în primul rând, a distrage atenția de la războiul din Ucraina și, în al doilea rând, pentru a demonstra măcar un fel de „victorie” pentru poporul rus.

Citește și: Rusia- atacată de „sabotori ucraineni”. Au luat ostatici și s-au dus lupte cu forțele FSB, Rosgvardia și armatei

Serviciile secrete ucrainene consideră că rușii vor să distragă atenția de la alte zone ale conflictului declanșat.

„În Transnistria, rușii au un contingent foarte limitat. Sunt depozite pe care le păzesc. Dar în acele depozite nu a mai rămas aproape nimic, iar ce a mai rămas este vechi și inutilizabil. Și în Moldova, ei încă încearcă să tulbure situația din punct de vedere politic, cu acțiuni sub „steag fals””, spune reprezentantul departamentului, Andrii Chernyak.

Potrivit lui Chernyak, un astfel de scenariu cu provocări a fost implementat cândva de ruși la Donețk și Lugansk.

Moldova și Transnistria, cea mai recentă provocare a Rusiei 

Chernyak a subliniat că, prin crearea de tensiuni în Moldova, Rusia își stabilește două obiective, potrivit Pravda.ua.com.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Prima este o încercare de a distrage atenția publicului european de la evenimentele care au loc în Ucraina.

Citește și: UPDATE- Spațiul aerian rusesc a fost închis. Mai multe zboruri interne ruse au fost întoarse după ce un obiect neidentificat a fost observat pe cer

"Ei văd că toată atenția este concentrată asupra Ucrainei, inclusiv în privința dorinței de a ajuta.

De aceea încearcă să declanșeze noi probleme în Europa", a explicat el.

În plus, acțiunile Rusiei vizează un public consumator de știri din plan național, nu doar publicul extern.

„La urma urmei, ei nu au obținut niciun rezultat în așa-numita lor „operație militară specială”. Prin urmare, trebuie să demonstreze măcar un fel de „victorie” pentru populația lor.

Acum încearcă să facă un fel de revoluție pentru a crea o iluzie de parcă „lumea îi sprijină [pe ruși – n.red.]”, iar „poporul Moldovei ne sprijină””, a conchis reprezentantul Direcției Principale de Informații.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

De ce creează Rusia tensiuni în Moldova și Transnistria

Proteste pro-Rusia la Chișinău

Activiștii pro-Rusia din „Mișcarea pentru popor”, din care face parte partidul oligarhului fugar Ilan Șor, au organizat marți și miercuri un miting anti-guvernamental, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că Rusia vrea să răstoarne guvernul pro-occidental prin mișcări de forță.

Protestatarii au blocat mai multe artere de circulație, printre care și intrarea în Chișinău dinspre Stăuceni.

Poliţia anunţase că manifestaţiile în masă în perioada 28 februarie- 2 martie în centrul capitalei sunt interzise, pentru că în Republica Moldova se va afla în vizită oficială preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Iniţial, la intrarea în capitală, pe direcţia dinspre Stăuceni, Poliţia a oprit mai multe autocare în care se aflau protestatari organizaţi din mai multe localităţi ale ţării. Nemulţumiţi, aceştia au ieşit pe şosea şi au blocat circulaţia rutieră pe sensul de intrare în oraş. După o scurtă deblocare, situaţia s-a repetat şi protestatarii au încercat să blocheze şi cealaltă direcţie de circulaţie. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si