Înălțarea Domnului 2023. La 40 de zile după sărbătoarea Paștelui ortodox are loc sărbătoarea Înălțării Domnului.

Această zi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Iată care sunt tradițiile specifice acestei sărbători, ce se face și ce nu se face în această zi!

Înălțarea Domnului 2023.

Înălțarea Domnului 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Înălțarea Domnului 2023. Ce se face în această zi? Tradiții și obiceiuri

În multe zone din ţară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum purta şi Hristos când s-a Înălțat.

În tradiția populară se spune că vitele se bat cu leuștean pentru a fi sănătoase tot anul și pentru a se îngrășa. În ziua Înălțării Domnului, se practică obiceiul tăierii părului de pe vârful cozilor vacilor și bivolilor, care apoi este îngropat într-un furnicar, în timp ce se rostește o rugăciune specifică: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Se mai crede că tot ceea ce se cultivă în pământ după Înălțarea Domnului nu va da roade bune.

Citește și: Rusalii 2023. Câte zile libere vor avea românii?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

În această zi, tradiția cere împărțirea drept pomană a laptelui dulce fiert cu păsat, pentru sufletele celor decedați.

O altă tradiție importantă spune că în această zi se vopsesc ouă roșii. Este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, deoarece din ziua de Paști până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, în care se evită consumul de ouă, lactate și carne. Gospodinele pregătesc cu atenție ouăle, le vopsesc în roșu care simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos pe cruce și le împart cu cei dragi în semn de bucurie și împăcare.

Conform unei vechi superstiții, în ziua Înălțării Domnului, creștinii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi, astfel încât sufletele acestora să ajungă în Rai. Această tradiție are ca scop comemorarea celor dragi care au trecut în lumea de dincolo și asigurarea lor că nu au fost uitați.

Citește și: Sărbători creștine mai 2023. Când este cruce roșie în calendarul creștin-ortodox? Ce nu este bine să se facă în aceste zile?

Înălțarea Domnului 2023.

Înălțarea Domnului 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Înălțarea Domnului 2023. Ce nu se face în această zi?

În această zi nu se fac nunți sau botezuri pentru există o credință că aceste evenimente ar putea aduce ghinion. De asemenea, nu este obișnuit să se mănânce ouă fierte, deoarece se spune că acestea ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului, care a plâns pentru fiul ei care a plecat la ceruri. 

Potrivit tradiției, în această zi nu se spală rufele, deoarece se crede că apa folosită ar fi amestecată cu lacrimile Maicii Domnului.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Înălțarea Domnului 2023.

Înălțarea Domnului 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Credincioșii sunt îndemnați să fie mai buni și să evite certurile și conflictele, să se abțină de la vorbe urâte, jigniri sau reproșuri.

Citește și: Paștele Blajinilor 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si