În acest moment există șapte categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale în România: magistrații, diplomații, funcționarii parlamentari, aviatorii, personalul Curții de Conturi, personalul din instanțe și militarii.

Cât ne costă pensiile speciale în 2023

Cât ne costă pensiile speciale în 2023. În România există șapte categorii de pensii speciale

Cât ne costă pensiile speciale în 2023. În România există șapte categorii de pensii speciale

[Sursa foto: PixaBay]

Pensiile speciale care sunt plătite din bani publici, ajung la valoarea de 1,5 miliarde de lei pe an.

Acestea sunt plătite atât din fondurile BASS (contributivitate), dar și din bugetul statului, adică un supliment care este plătit din taxele și impozitele românilor, potrivit Casei Națională de Pensii Publice.

În luna februarie au fost plătite 10.198 pensii speciale. Categoriile care au beneficiat de acestea sunt: corpul diplomatic, funcționari din Parlament (nu parlamentari), foști angajați ai Aviației Civile, magistrați, grefieri și foști angajați ai Curții de conturi. 

Citește și: Pensiile speciale, pe masa comisiilor

Din cei 756 de pensionari care fac parte din Corpul Diplomatic, 692 iau pensii bazate și pe contributivitate. Pensia medie de serviciu este calculată la 5.796 lei.

Din cauza faptului că nu toți foștii diplomați au plătit pentru sistemul de pensii, Casa Națională de Pensii Publice plătește suplimentar pensiei care s-ar fi cuvenit la 2.552 lei. Acest lucru înseamnă, de fapt, un efort lunar de 1,9 milioane de lei, pentru 753 de pensionari. 

De asemenea, funcționarii publici, din numărul total de 716, doar 601 au contribuit la sistemul de pensii.

Aceștia încasează lunar 5.057 lei. Această pensie medie este suportată de stat, suplimentar pensiei cuvenite, de 2.525 lei. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

În ceea ce privește categoria foștilor angajați ai Aviației Civile, în număr de 1,381, toți au contribuit la sistemul de pensii. 

Potrivit Legii 223/2007, statul plătește suplimentar pensiei medii care li s-ar fi cuvenit, de 5.502 lei, suma de 7.531 lei. 

Pensia specială este beneficiată și de foștii magistrați. În număr de 5.137, aceștia au o pensie lunară de 21.447 lei. Doar 1.581 dintre foștii magistrați și procurori au contribuit la sistemul de pensii publice.

Statul a suplimentat pensia medie care este cuvenită pe baza contribuțiilor, de 4,765 lei, cu o medie de 20.061 lei. 

Grefierii și personalul auxiliar din parchete, în număr de 1.662 persoane, dintre care doar 1.514 au plătit contribuții pentru pensii, primesc în fiecare lună suma de 5.108 lei. 

De asemenea, dintre cei 559 de foști angajați ai Curții de Conturi, unul nu a plătit contribuție la sistemul de pensii. Pensia medie lunară fiind de 8.502 lei, deși erau cuveniți 5.780 lei.

Suplimentele statului pentru 10.198 pensionari privilegiați, se ridică la 123 milioane de lei, adică 1,47 miliarde de lei anual.

Cum văd românii de rând faptul că anumite categorii de bugetari primesc pensii speciale

Cât ne costă pensiile speciale în 2023. În România există șapte categorii de pensii speciale

Cât ne costă pensiile speciale în 2023. În România există șapte categorii de pensii speciale

[Sursa foto: PixaBay]

Pensiile speciale sunt încasate de foști magistrați, grefieri, foști parlamentari, foști aviatori și diplomați și foști angajați ai Curții de Conturi. 

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Procentual, pensiile speciale „civile” reprezintă 5% din totalul indemnizațiilor acordate în baza unor legi speciale, restul fiind pensii militare. Aici intră militarii, polițiștii, pensionarii din Serviciul Român de Informații, din SIE, SPP, ANP și  Serviciul de Telecomunicații Speciale.

În ceea ce privește părerea românilor de rând despre pensiile speciale, există păreri pro și contra. Unii dintre ei consideră că aceste pensii speciale sunt o formă de privilegiu în sistemul de pensii. Ei susțin că pensiile sunt acordate în mod nedrept, deoarece acestea nu reflectă contribuția reală. De asemenea, ei consideră că acești bani ar putea fi utilizați în alte scopuri, cum ar fi îmbunătățirea sistemului de educație sau medical.

Există și păreri pozitive. Unii români consideră că pensiile speciale sunt cuvenite celor care au un grad de risc în munca lor sau au avut o contribuție mare în domeniul în care au activat. Mai mult de atât, unii români consideră că aceste pensii speciale sunt o formă de recunoaștere al serviciului.

Citește și: Marcel Ciolacu a făcut un anunț despre salarii și taxe: ”Nu se taie! Nu se majorează”

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si