Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 3 ianuarie 2024? În cea de-a treia zi din luna ianuarie, sunt pomeniți Sf. Proroc Maleahi și Sf. Mucenis Goride. În calendarul ortodox, sărbătoarea nu este marcată nici cu o cruce roșie nici cu una neagră, astfel că nu există activități pe care ar fi bine să le eviți.

În luna ianuarie, în calendarul ortodox există doar trei sărbători cu Cruce Roșie, acestea fiind: Boboteaza, Botezul Domnului din data de 6 ianuarie, Soborul Sf.

Ioan Botezătorul la data de 7 ianuarie și Sfinții Trei Ierarhi ce sunt pomeniți la data de 30 ianuarie.

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 3 ianuarie 2024

La data de 3 ianuarie, în calendarul ortodox este zi de sărbătoare! Cea de-a treia zi din an este momentul în care sunt pomeniți Sf. Proroc Maleahi și Sf. Mucenic Goride.

Citește și: Raportul cu concluziile verificărilor în urma incendiului de la ,,Ferma Dacilor" a fost prezentat. ,,Am convenit și vom dispune transmiterea raportului către organele de cercetare penală''

Sfântul Proroc Maleahi este cel care s-a născut în satul Sofes. Sf. Maleahi a avut, încă din tinerețe, o viață curată și a ținut foarte mult la lucrurile sfinte, evitând conflictele sau controversele de orice fel. Totodată, el este considerat cel din urmă proroc din Legea Veche, după cum scrie Basilica.ro.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Acesta ar fi prorocit cu 430 înainte de Hristos și a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, așa cum arată scrierile. Odată ce a murit, Sfântul Proroc Maleahi a fost îngropat în satul părinților săi.

biserica ortodoxa

Biserică ortodoxă

[Sursa foto: PixaBay]

Sf Mucenid Goride, în calendarul ortodox în data de 3 ianuarie 2024

În aceeași zi, în calendarul ortodox este pomenit și Sfântul Mucenic Goride. Acesta a trpăit, așa cum s-a întâmplat și cu Sf.

Vasile cel Mare, în Cezareea Capadociei. El a trăit în timpul lui Liciniu, unul dintre împărații păgâni. După ce a crescut, Goride a fost luat în armată, datorită calităților sale fizice și sufletești.

Citește și: VIDEO- Semnificațiile slujbei dintre ani, explicate de preotul Valentin Fotescu: "Înnoiți-vă sufletele, căutați pacea, căutați-l pe Domnul"

Citeste si: Cum i-a urat Ileana Sterp "La mulți ani!" cumnatei sale pe Instagram. Logodnica lui Culiță Sterp a blocat-o în mediul online: "Ne-am greșit și ne-am zis vorbe la nervi!"- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

După ce împăratul Liciniu a început păgâna asupra creștinilor, Goride și-a dorit să renunțe la slujba sa. De-a lungul vieții sale, Gorinde a fost crescut în spiritul și cu valorile drepte creștine astfel că a decis să renunțe la armată și a preferat să fugă în pustietate și să locuiască cu animalele periculoase. Acolo însă, el s-a întâlnit cu Duhul așa că a prins curaj și a decis să iasă iar în lume.

A început să lupte pentru credință și pentru valorile creștine. Goride a mărturisit pe Hristos în mijlocul hipodromului chiar în timpul în care se organizau în Cezareea cursele de cai în cinstea lui Marte, mai notează sursa citată mai sus. A murit ca martir, tocmai pentru că a fost imediat capturat și nu a dorit să renunțe nici măcar o clipă la credință.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si