Generațiile ajunse la vârsta la care trebuie să aibă grijă și de copii, și de părinți sunt denumite „generația sandwich”.

Numărul de rude pe care le va avea o persoană va scădea cu o treime în următoarele decenii, iar structura familiei se va modifica substanțial, se arată într-o analiză publicată de Panorama.ro.

Citește și: Detaliul din noua lege a pensiilor care va reduce drepturile bănești pentru mii de seniori din România. Data de la care totul va intra în vigoare

„Oamenii vor avea nu doar familii mai mici, ci și mai bătrâne. Spre exemplu, cu cât bunicii sunt mai bătrâni, cu atât pot oferi mai puțină asistență propriilor copii în creșterea nepoților, în condițiile în care ei înșiși au nevoie de îngrijire”, arată experții de la Max Planck Gesellschaft.

România se apropie de pensionarea "decrețeilor". Ce înseamnă asta?

Din punct de vedere economic, pot apărea șocuri, în lipsa unor politici publice care să pregătească terenul.

România trebuie să se pregătească pentru următorul deceniu, când vor începe să iasă la pensie primele generații din rândul așa-numiților decreței (cei născuți între 1965 și 1989, ca urmare a interzicerii avorturilor în perioada comunistă), spune Dan Jurcan, director de cercetare IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

O economie construită în jurul unei populații îmbătrânite poate însemna, între altele, o piață a muncii mai mică, taxe mai mari, dar și limitarea inovației și a productivității, după cum remarcă sursa citată.

Ce este "generația sandwich". Va trece printr-un șoc când "decrețeii" încep să iasă la pensie Ce este "generația sandwich". Va trece printr-un șoc când "decrețeii" încep să iasă la pensie 

[Sursa foto: Pexels]

Dispar "verișorii" în următoarele generații

Studiul institutului german MPG arată că actuala tendință de micșorare a familiilor  nu prea mai poate fi inversată.

Drept urmare, e nevoie de armonizarea sistemului actual la noile realități. Iar acest lucru nu se poate face peste noapte.

Multe persoane încă se bazează pe familie pentru traiul de zi cu zi, ceea ce pune presiune pe ambele părți – și pe cei ce ajută, și pe cei care sunt ajutați.

Când o familie decide că se va opri doar la un copil, spre exemplu, și tendința se păstrează și la generațiile următoare, nu mai apar rude precum verișori, unchi sau mătuși.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

”Verișoarele” și ”verișorii”, care au jucat un rol important decenii la rând și în România, nu vor mai avea aceeași putere simbolică, scrie Hotnews.ro.

Publicația The Atlantic remarca faptul că relațiile din prezent dintre verișorii adulți sunt, de cele mai multe ori, destul de reci, o schimbare față de acum câteva decenii. Doar că rolul lor poate deveni tot mai important pe măsură ce generațiile îmbătrânesc și e nevoie să se susțină unele pe altele.

Ce este "generația sandwich". Va trece printr-un șoc când "decrețeii" încep să iasă la pensie

"Decrețeii" încep să iasă la pensie

[Sursa foto: Pexels]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si