”Protecția consumatorului le-a pus gând rău comercianților aceștia vor fi obligați să eticheteze la raft produsele care au gramajul scăzut, dar prețul neschimbat. Și Consiliul Concurenței a intrat pe fir, după ce prețul anumitor produse, cum ar fi detergenții a crescut inexplicabil în ultimul an”, a transmis Radu Andrei Tudor.

Ce părere au românii despre schimbare?

Orez sau fasole de 900 de grame în loc de un kilogram, ori lactate cu 25 de grame mai puțin.

Este metoda prin care scumpirile sunt mascate de etichete care arată același preț, deși cantitatea este mai mică. Cumpărătorii care nu se uită cu atenție pot fi astfel păcăliți.

”Păcăleală pe față! La ce tip de produse ați văzut-o? Păi cred că la ulei am văzut prima dată, după care mai mult. 900 de mililitri același preț, atunci când era un litru”, spune o femeie.

Citește și: Care sunt alimentele care s-au ieftinit în 2024. Veste bună despre rata inflației

Pentru a combate astfel de practici înșelătoare, Protecția Consumatorului a emis un ordin prin care comercianții au obligația de a informa clienții despre modificarea gramajului produselor.

”Operatorii economici vor fi obligați să facă o informare suplimentar la raf prin afișarea unei etichete în același in vizual, cu privire la informațiile privind micșorarea cantității produsului și menținerea aceluiași preț”,

explică Sebastia Hotca.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Nu era de ajuns că produsele au intrat la apă, mai mult, o parte dintre ele s-ar fi scumpit inexplicabil. Însuși premierul Marcel Ciolacu a constatat această problemă, după ce datele au arătat că detergenții s-au scumpit cu 25%  în ultimul an și a cerut Consiliului Concurenței să intervină.

”Consiliul Concurenței a transmis că va începe verificările la toți comercianții, după ce prețurile anumitor produse ar fi crescut artificial.  Autoritatea a mai spus că în cazul în care se vor descoperi nereguli atunci va fi demarată o anchetă”, a spus reporterul Mădălina Bichir.

Citește și: Ce dezastre ne așteaptă? Oamenii de știință prevăd un viitor cu foamete şi conflicte

”Detergenții pentru mașina de spălat sunt foarte scumpi, nu scumpi foarte scumpi. Adică să dai pe 2 kilograme 50 și e enorm...” , a mai spus o clientă.

Dacă anul trecut detergentul de 4 kilograme se vindea cu 45 de lei, acum plătim 60 de lei numai pentru 3 kilograme. Și prețul pastei de dinți a crescut. Anul acesta, la pasta de dinți diferența poate fi chiar dublă. Retailerii spun că scumpirile sunt doar o consecință a plafonării adaos ului comercial la produsele de bază care s a prelungit până la finalul acestui an, așa că a apărut în piață efectul de water bad.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

”Când așezi pe un pat cu apă unde te ai așezat, patul se lasă, în partea cealaltă patru se ridică. Ținând plafonate niște produse de rulaj, produse alimentare e clar că undeva trebuie să crească prețul la alte produse”, a transmis un retailer.

Pentru a scădea prețurile, retailerii fie cer fie anularea plafonării adaosului comercial la 20% la produsele de bază, fie taxe mai mari pentru produsele care vin din import.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si