Somnul are un rol foarte important în viața umană. Experții în neurologie au demonstrat că poziția de somn poate influența mintea.

Iată care este poziția de somn recomandă de neurologi, pentru o minte sănătoasă, potrivit informațiilor transmise de parade.com.

Poziția de somn potrivită care îți salvează mintea

Starea minții se pare că este influențată și de poziția de somn.

Acest lucru se datorează studiilor făcute de neurologi, care au descoperit că poziția de somn amână posibilitatea apariției declinului cognitiv. Astfel, pe lângă comoditatea pe care o oferă o poziție de somn, ea influențează starea minții.

În urma unor numeroase studii, s-a demonstrat că cea mai bună poziție de somn pentru avea o minte puternică și sănătoasă este dormitul pe o parte, în special pe partea stângă.

„Dormitul pe o parte, în special pe partea stângă, este considerat benefic din mai multe motive, în special în legătură cu sănătatea cognitivă”, a declarat Dr. Chris Allen, consilier în domeniul științei somnului, medic în medicina somnului și neurolog pediatru.

Citește și: VIDEO Matinal sau pasăre de noapte: cine este mai deștept? Iată ce spun obiceiurile de odihnă ale oamenilor despre inteligența lor

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Beneficiile somnul pe o parte au fost observate, în primul rând, în cazul animalor. Se pare că dormitul într-o parte ajută la eliminarea de până la 25% din deșeurile cerebrale, spre deosebire de alte poziții.

Cu alte cuvinte, dormitul pe o parte aduce îmbunătățiri semnificative sănătății cognitive.  

„În timp ce datele exacte despre oameni sunt în așteptare, studiile pe animale indică faptul că somnul lateral poate crește eliminarea deșeurilor cerebrale cu până la 25% în comparație cu alte poziții. Această îmbunătățire sugerează că somnul lateral poate juca un rol crucial în promovarea sănătății cognitive pe termen lung”, a declarat Dr. Steve Laureys, neurolog și expert în creier.

Un exemplu de toxină cerebrală, care poate fi eliminată prin somn, este beta-amidonul, proteina asociată cu boala Alzheimer. Procesul de eliminare a acestei proteine are loc noaptea și este direct influențat de poziția de somn.

Citește și: Plumb, arsenic și alte toxine găsite în produse de igienă feminină. La ce riscuri te expui dacă folosești aceste produse

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

„Cercetătorii au descoperit că poziția de dormit poate afecta mișcarea sângelui și a lichidului cefalorahidian prin creier. S-a descoperit, de asemenea, că dormitul pe o parte poate îmbunătăți clearance-ul lichidului cefalorahidian”, a decalrat dr. Gliebus.

De asemenea, dormitul într-o parte reduce semnificativ apariția apneei în somn. Apneea reprezintă oprirea și începerea respirației, în mod aleatoriu. Acest proces reduce furnizarea de oxigen creierului, lucru care conduce la apariția declinului congnitiv.

Un alt beneficiu adus de dormitul într-o parte este buna circulație. Somnul într-o parte face ca sângele să curgă mai ușor către toate organele, lucru care îmbunătățește considerabil starea creierului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si