Pe 26 septembrie 2024, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Neagoe Basarab. Această zi este marcată în calendarul bisericesc cu o cruce neagră, simbolizând o zi de pomenire importantă.

Neagoe Basarab nu a fost doar domnitorul Țării Românești între 1512 și 1521, ci și un mare ctitor de biserici, un susținător al culturii și un model de moralitate creștină.

Sfântul Neagoe Basarab, sărbătoare cu cruce neagră pe 26 septembrie 2024

Sărbătoarea Sfântului Neagoe Basarab este recunoscută oficial în Biserica Ortodoxă Română, după ce a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 8-9 iulie 2008. Proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc pe 26 octombrie 2008, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la București.

Sfântul Neagoe Basarab este recunoscut pentru profunda sa credință creștină, generozitatea față de Biserică și susținerea spiritualității ortodoxe. În timpul domniei sale, a ctitorit mănăstiri și biserici, contribuind la răspândirea credinței și a culturii ortodoxe atât în Țara Românească, cât și în alte țări creștine.

Sfântul Neagoe Basarab a fost îngropat în Gropnița Domnească de la Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitoria sa principală. Pe piatra sa de mormânt este înscrisă mărturia despre viața și domnia sa, subliniind contribuțiile sale religioase și politice.

Viața și minunile lui Sfântul Neagoe Basarab

Sfântul Neagoe Basarab, domn al Țării Românești, a fost un model de înțelepciune și evlavie. Născut în jurul anului 1482, Neagoe Basarab a avut o educație profund religioasă, sub influența Sfântului Nifon, fost patriarh al Constantinopolului, care i-a fost duhovnic și îndrumător spiritual. Gavriil Protul, cronicarul de la Muntele Athos, îl descrie pe Neagoe ca fiind un om de o rară milostenie, un binefăcător al tuturor, fie creștini, fie păgâni.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Neagoe Basarab a sprijinit numeroase biserici și mănăstiri, atât din Țara Românească, cât și din centrele spirituale ale ortodoxiei, precum Muntele Athos, Ierusalim și Muntele Sinai. Unul dintre cele mai mari daruri ale sale către umanitate a fost lucrarea "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie", una dintre primele capodopere ale literaturii române, care conține sfaturi morale și creștine pentru tânărul său fiu, dar și pentru orice creștin care aspiră la o viață virtuoasă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Pământul ar urma să fie lovit în următoarele ore de o furtună geomagnetică. Ce spun oamenii de știință- wowbiz.ro

Citește și: Calendar creștin ortodox octombrie 2024. Marile sărbători cu cruce roșie ale lunii, când e Sfânta Cuvioasă Parascheva

Ctitoria sa principală, Mănăstirea Curtea de Argeș, este un monument de o frumusețe deosebită și un simbol al spiritualității ortodoxe românești. Construcția acesteia a fost realizată cu ajutorul meșterilor pricepuți, iar legendele care o înconjoară, precum cea a meșterului Manole, sunt parte integrantă a folclorului românesc.

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Neagoe Basarab, protectorul ortodoxiei

Domnia sa nu a fost doar un timp de pace și prosperitate pentru Țara Românească, ci și o perioadă de întărire a relațiilor cu alte țări ortodoxe. A sprijinit numeroase mănăstiri din afara granițelor, contribuind la conservarea și dezvoltarea credinței ortodoxe. În același timp, Neagoe Basarab a fost apreciat de contemporanii săi pentru corectitudinea și milostenia de care dădea dovadă.

El este amintit în lucrările religioase drept un „tata milostiv” pentru toți, fie creștini sau necreștini. Sfântul Neagoe Basarab a dovedit o profundă înțelegere a responsabilităților domnești și creștine, fiind un adevărat susținător al păcii și al dialogului între religii și popoare.

Citește și: O biserică din Iași, jefuită chiar sub ochii preotului. Omul lui Dumnezeu a văzut toată tâlhăria pe telefonul mobil. Ce s-a întâmplat cu hoțul

Citeste si: Gabriel Trifu, adevărul său despre divorțul de Catrinel Sandu: „Ce o interesa pe ea cel mai tare era cum va fi privită aici în România vizavi de divorțul nostru.”- kfetele.ro

Citeste si: Cu ce se ocupă, de fapt, Medana, soția lui Alin Oprea: „Eu am avut întotdeauna propriile mele afaceri”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Prin canonizarea sa, Biserica Ortodoxă Română a recunoscut oficial sfințenia vieții sale, iar ziua de 26 septembrie a devenit un moment de comemorare și rugăciune pentru toți cei care îi cinstesc amintirea.

În prezent, pelerinii care vizitează Mănăstirea Curtea de Argeș se închină la mormântul său, cerându-i ajutor și binecuvântare în diversele nevoi și încercări ale vieții.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si