Rețetă clasică de Pască fără aluat: Este perfectă pentru masa din Duminica Paștelui
Rețetă clasică de Pască fără aluat. Pasca este un preparat atât de îndrăgit încât își face loc pe toate mesele românilor în perioada sărbătorilor pascale. Iată cea mai gustoasă rețetă de pască!
Creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le pregătesc pentru sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistică aparte.
De exemplu, pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masă de Paști a oricui.
Pasca se prepară în mod tradițional în ajunul Învierii, rețeta tradițională fiind asemănătoare cu cea a cozonacului.
Coca se prepară din făină de grâu, aluatul dospit se umple cu brânză de vaci, smântână și stafide și este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiție că rotunde erau și scutecele lui Hristos.
Pe margini se așează un colac împletit în trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, această simbolizând crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
Pasca- o scurtă istorie
Învierea este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine, având darul de a aduce bucuria în fiecare familie, care se adună în jurul mesei pline cu bucate tradiționale (pască, ouă înroșite, cozonac, drob de miel, friptură de miel) pe care majoritatea gospodinelor le prepară în casă, cu implicarea și ajutorul familiei.
Acest preparat tradițional gustos, pe care adulții și copiii deopotrivă îl adoră pentru gustul inconfundabil și aromat are la baza o legendă interesantă.
Această face referire la o pâine mâncată de evrei în timpul Paștelui, denumită în ebraică „mata“. În tradiția creștină, această pâine simplă, nedospită și fără umplutură a devenit un preparat tradițional foarte gustos, având la baza aluat de cozonac, brânză de vaci, stafide și arome.
Rețeta de pască simplă fără aluat
Cunoscută ca pască fără aluat, această rețeta reinterpretată este, de fapt, o varianta de pască ce nu necesită dospirea aluatului, deci se poate face într-un timp mult mai scurt, iar rezultatul este delicios, chiar dacă este servită rece, la două-trei zile
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, branza de vaci, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie (se poate folosi mixerul vertical pentru o consistenta fina);
Se adauga apoi stafidele scurse de rom;
Se adauga si praful de copt stins cu zeama de lamaie;