Dovleceii fac parte din seria celor mai consumate legume în perioada verii, deoarece pot fi ușor de gătit și pot fi introduși într-o dietă sănătoasă. Astfel, vă vom prezenta mai multe rețete simple și delicioase cu dovlecei.
Rețetă- dovlecei simpli cu brânză, la cuptor
Ingrediente
Dovlecei 3 buc (dovlecei de marime medie, cam 200g fiecare)
Branza feta sau telemea 200 g
Cascaval 100 g
Oua 2 buc
Piper negru macinat 0.25 lingurite (optional, sau alte mirodenii preferate)
Mod de preparare
Luați dovleceii și îi tăiați capetele la fiecarem, apoi in jumatate pe lung. Cu o lingurita scobiti interiorul fiecarei jumatati- atent sa nu rupeti marginile, iar acum avem 6 barcute gata de umplut. În cazul in care, mijlocul dovleceilor este fraged si semintele inca nu s-au format, tot miezul scobit din barcute il pun in pungi la congelator- va fi perfect pentru ciorbe sau chiftelute la iarna.
Mai apoi, branza o sfarmati cu mainile, adaugati cascavalul dat prin razatoare medie, cele 2 oua si putin piper macinat dupa preferinte.Amestecati atent compozitia cu o furculita sau lingura.
Umpleti barcutele de dovlecei cu acest amestec, le aranjati intr-o tava de cuptor- eu nu o ung cu ulei, le pun asa pe uscat.
Se coc timp de 30-40 de minute la 200 de grade, pana se rumenesc.
La final ar fi mai bine să le lasati sa se odihneasca inca 15-20 de minute, se pot servi cu orice garnitură doriți.
Dovlecei cu brânză si roșii la cuptor
Ingrediente
- 1– 1,2 kilograme de dovlecei
- 120 de grame de parmezan maturat
- 450 de grame de mozzarella
- 1,2 kilograme de roșii bine coapte
- 1 ceapă de mărime medie 60-70 de grame
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 12 frunze mari de busuioc
- făină pentru tăvălit dovleceii (4 linguri)
- ulei vegetal pentru prăjit vinetele (300 ml)
- sare și piper după gust
Citeste si: Reţetă de ardei umpluţi cu orez ca în Grecia
Mod de preparare
Mai intai, dovleceii se spală bine, se zvântă cu un șervet de bucătărie și se decojesc doar dacă au porțiuni uscate sau pătate pe coajă. Se taie longitudinal dovleceii în felii de o grosime aproximativă de 3-4 mm. Se presară feliile de dovlecel cu sare și se pun unele peste altele într-o sită, lăsându-se cel puțin 30 de minute.
Tocăm roșiile decojite în cubulețe și le colectăm într-un castron, ca să nu pierdem sucul pe care îl lasă. Încingem o tigaie largă și încăpătoare pe foc mediu, adaugăm cele 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa și usturoiul. Presărăm de la început un praf de sare și se călim ceapa, amestecând frecvent, până începe să devină translucidă, apoi adăugăm cuburile de roșii, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o în castron.
Adăugăm frunzele de busuioc rupte în bucăți, sărăm și piperăm sosul după gust. Într-o tava de ceramică, jena, de metal emailat cu dimensiunile de aproximativ 28×18 cm, în care vom pune 2-3 linguri bune din sosul de roșii și îl vom întinde cu dosul lingurii pe fundul tăvii. Așezăm longitudinal un prim strat de dovlecei prăjiți, unii lângă ceilalți, apoi presăm ușor cu palmele deasupra acestora. Ungem într-un strat subțire feliile de dovlecei cu sos de roșii apoi presărăm parmezan ras.Deasupra de parmezan se pune un strat din brânza care se topește, în cazul meu mozzarella. Se coace tava, pregătită așa cum arătat mai sus, în cuptorul preîncins la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute.
Citeste si: Cât timp se fierbe porumbul pentru un gust delicios ca în copilărie?
Dovlecei pane la cuptor
Ingrediente
2 dovlecei medii
sare
2 linguri de ulei
2 linguri de pesmet
sare, piper, usturoi granulat
chimen seminte, oregano uscat, busuioc uscat
boia dulce, afumată
fulgi de ardei iute
măcinați
putin zahar brun
Citeste si: Ciorbă de perişoare: Reţeta simplă şi delicioasă pentru orice sezon
Mod de preparare
Curatam si spalam dovleceii, ii taiem rondele, dupa punem sare peste ei si ii lasam intr-un castron pentru ca apa sa iasa din ei. Intre timp pregatim coca prin care vor fi dam dovleceii. Batem ouale cu un praf de sare, adaugam apa minerala, punem uleiul, piperul si boiaiua, mai apoi amestecam, adaugam faina putin cate putin si punem si mararul tocat.
Dam dovleceii prin aceasta compozitie si ii punem intr-o tava cu hartie de copt. Dam la cuptrul preincalzit aproximativ o ora.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.