Lansat de Nicolae Ciucă pe 1 martie 2023, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână aproximativ jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanţii Guvernului.

Care au fost temele de interes

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică, 12 martie, de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, un raport preliminar arată subiectele principale de interes pentru românii din ţară şi din Diaspora.

Citește și: Robotul lui Nicolae Ciucă a fost implicat într-un scandal de protecție a datelor. Ministrul Digitalizării: „Am gândit foarte bine aceste aspecte”

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării arată că acestea se referă la îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi de sănătate, a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru vârstnici. Referitor la condiţiile de viaţă din oraşele mari, autorii mesajelor au solicitat creşterea numărului de parcuri şi spaţii verzi, a pistelor de biciclete şi fluidizarea traficului.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Românii i-au mai transmis lui ION și preocuparea lor privind salariile şi pensiile mici, în contextul inflaţiei şi al preţurilor tot mai mari.

Citește și: VIDEO- ION este primul consilier al Guvernului care folosește inteligență artificială

Alte teme abordate au fost protecţia mediului, a pădurilor, gestionarea deşeurilor şi combaterea corupţiei.

Aproape 10.000 de oameni au cerut ca ION să vină în orașul lor

Principalele orașe din care românii i-au scris mesaje lui ION au fost Bucureşti, Braşov şi Ploieşti. 

Citește și: „Petrică”, mândria orașului Focșani, zace de șase luni într-un depozit. Automatul a costat 250.000 de lei

Reprezentanţii ministerului au prezentat cifrele proiectului la 10 zile de la lansare:

  • Peste 1 milion de vizite pe site, peste jumătate de milion de mesaje.
  • Aproape 1.000 de oameni au aplicat să se alăture echipei de cercetare sau de voluntari ION
  • Zeci de companii private vor să se implice în proiect (atât româneşti, cât şi străine), să susţină dezvoltarea lui ION, să îi ofere putere de calcul.
  • Aproape 10.000 de oameni au votat ca ION să vină în oraşul lor. Pe primul loc este Bucureşti, urmat de Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Citește și: O profesoară de 41 de ani, concediată pentru imaginile nud de pe internet, și-a găsit "slujba de vis"

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

ION este o iniţiativă tehnologică şi de cercetare dezvoltată pro bono de experţi în Inteligenţa Artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu. Este un sistem care foloseşte inteligenţa artificială pentru a capta rapid şi automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziţi.

Această voce a românilor va oferi posibilitatea guvernanţilor să implementeze politici publice relevante şi în concordanţă cu evoluţia societăţii. 

Procesul de învăţare al IA-ului ION este continuu. Ulterior stabilirii subiectelor principale de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii înţelegerii evoluţiei importanţei acestora în timp. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si