„Românii din Marea Britanie n-au mai văzut niciodată asemenea violențe de 10 sau de 20 de ani de când locuiesc și muncesc în Regat. Deși protestele s-au domolit, mulți dintre ei se gândesc să revină acasă și spun că episoadele ireale pe care le-au trăit sunt o dovadă că nimic nu va mai fi la fel.

Urmăriți un reportaj realizat de corespondentul Kanal D Alex Craiu. Vă avertizez, imaginile și informațiile vă pot afecta emoțional.”, a spus Cosmin Cernat.

În această atmosferă de teroare au trăit și milioane de români din Marea Britanie timp de o săptămână. Pe Roxana am întâlnit o în orașul Hull, la nord de Londra, și ne-a povestit că a ajuns și ea în mijlocul protestelor violente într-o zi obișnuită în care mergea la un centru comercial ca să-și ridice rețeta pentru ochelarii de vedere.

„Sunt în Anglia de opt ani și pot să spun că au fost opt ani liniștiți până acum. Deja acum am început să ne fie puțin teamă de securitatea noastră, sincer. Toată lumea să plece acasă, toate magazinele închise. Era deja haos, era deja nebunie, toată lumea disperată.”, a spus Roxana, o româncă stabilită în Anglia de ani buni. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Doru locuiește de aproape 20 de ani în Anglia, unde muncește ca taximetrist și ne-a spus că nu a avut absolut nicio problemă până acum, iar situația începe să se schimbe pentru el.

„Sincer să spun, asta a fost prima dată când m-am cam speriat un pic.

De la un protest normal anti imigrație a ajuns la devastarea magazinelor, incendierea lor. Am câțiva prieteni foarte buni care deja s-au gândit, din cauza tuturor celor întâmplate, să se retragă înapoi în țară și nu numai în România, și am foarte mulți prieteni din Polonia, din alte țări, care deja se gândesc să se întoarcă înapoi acasă, pentru că nu se mai simt în siguranță.”, a spus Doru, un român stabilit în Anglia.

Stresul și nesiguranța au fost și mai mari pentru românii care au reușit cu greu să își clădească o afacere în Regat. Marius se consideră norocos, pentru că restaurantul pe care îl deține se află la marginea orașului, nu în centru, acolo unde violențele au atins apogeul.

Românii din Anglia, speriați de valul de violențe[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

„Câteva magazine... magazine de telefoane din care au jefuit, magazine alimentare, din ce am înțeles, magazinele de papuci- le0au spart și le-au jefuit. Mașina unor români să fie în mijlocul protestelor, din întâmplare au atacat-o, neștiind că sunt români, bineînțeles. Le-au spart mașina, toți erau cu cuțite la ei. Cum am zis, nu a fost un protest pașnic, ci a fost un fel de vandalism.”, a spus Marius, un român stabilit în Anglia.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Nu putem să vorbim despre diaspora românească fără să ajungem la Londra, un oraș foarte divers din punct de vedere cultural, în care locuiesc peste o jumătate de milion de români. Asta este mai mult decât în marile orașe ale României precum Cluj-Napoca, de exemplu.

Aici am avut surpriza să aflăm că și englezii de rând luptă cu protestatarii de extremă dreapta care nu mai vor imigranți în țara lor. Peste tot în Marea Britanie sunt menținute măsuri sporite de securitate, astfel încât protestele, de orice natură ar fi, să nu mai degenereze în violențe care au fost la un pas să arunce țara în anarhie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si