Close sidebar
Close sidebar

Românii mănâncă tot mai prost, din cauza lipsei banilor. Pensionarii își duc traiul de pe o zi pe alta, cu mărunțiș: „Facem farfuria mai așa. O mai aranjăm, o mai răsfirăm și zicem că e mult”

Avem nevoie de un meniu echilibrat, dar mâncăm după cum ne dictează portofelul!

Redactia Stirile Kanal D,

Mâncăm prost din lipsă de bani [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Este realitatea tristă din farfuria multor români. Cei care încep astăzi postul Crăciunului se uită cu groază la prețul legumelor. Nici carnea nu e mai ieftină, așa că mulți aleg în funcție de preț, deși în acest fel are de suferit calitatea mâncării.

„Ne uităm la prețuri, să luăm cât mai ieftin. Puțin, că nu ne permitem să luăm atât de mult”, spune o femeie.

Din cauza diabetului, regimul alimentar al acestei femei ar trebui să includă alimente bogate într-un anumit tip de proteine, numai că...

„Eu aș mânca numai mâncare bună, dar nu se poate. Pe zi costă cam 15-20 ce mănânc eu”, mai povestește pensionara.

Meniul nostru este dictat de câți bani avem în portofel

Cum portofelul dictează masa românilor, meniul vine cu multe compromisuri.

„Eu nu renunț la legume și fructe. La carne pot să mai renunț”,

spune o femeie.

„Mâncăm mai puțin și mai bun. Deci ne mai limităm. Facem farfuria mai așa. O mai aranjăm, o mai răsfirăm și zicem că e mult. Că de multe ori te saturi și cu privirea”, spune o altă pensionară.

Citește și: Pensii mai mari din taxe majorate. Procentul de majorare de anul viitor, cu 40%, naște controverse: „De unde să scoată banii?”

Citeste si: Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu- Piteşti- kanald.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cu privirea se satură și cei care intră în postul Crăciunului.

„E scump. La ardei, la castraveți, la morcovi, chiar sunt destul de piperați.

Spanacul... astea care sunt de post”, povestește o altă persoană.

„Și carnea, și legumele... tot, tot s-a scumpit!”

Roșiile, castraveții, ceapa, ardeii și vinetele au costuri cuprinse între 3 și 8 lei pe kilogram.

Pensionarii își duc traiul de pe o zi pe alta, cu mărunțiș

Oamenii sunt nevoiți să se încadreze în puținul pe care îl au la dispoziție lunar.

„Cam știm pe unde să mergem să luăm mai ieftin, cum s-ar spune, că de asta ne putem încadra la 1800 de lei pe lună. Că altfel nu am putea”, spune o femeie.

De la caz la caz, bugetul se poate schimba. Acest pensionar, de pildă, are doar 20 de lei, care trebuie să-i ajungă două-trei zile pentru mâncare.

„Mă uit la oasele alea care sunt. Mai mult din astea cumpăr decât carne-carne”, spune bărbatul.

„Cumpărai decât 4 pulpe superioare și niște ficăței, o jumate de kil. Atâta îmi permit”, a punctat o femeie.

Statisticile arată că mai puțin de un sfert dintre români își permit o masă echilibrată, cu proteine animale sau vegetale, o dată la două zile.

Românii își permit din ce în ce mai puțin

O femeie ne spune că, într-adevăr, românii se uită după ce este mai ieftin la raft. Astfel, mulți oameni se orientează spre mezelurile care sunt mai ieftine, dar de calitate inferioară. 

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Spre exemplu, un parizer cu carne de pasăre costă 5,20 lei, însă conține doar 34% carne separată mecanic de pasăre și 19% piele de pasăre.

Citește și: Cea mai mică pensie din România crește cu "mărunțiș" în 2024, dar cea mai mare pensie avansează cu 8.000 de lei- de 50 de ori mai mult!

Nitrații din mezeluri pot favoriza dezvoltarea cancerului instestinal, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Parizerul de porc este un alt exemplu. Pentru 500 de grame, românii pot plăti 5,20. Acest aliment conține doar 50% carne de porc.

Crenvurștii sunt și ei ieftini, dar conțin doar 40% piept de pui din UE, adică din import.

Conservanții și restul chimicalelor reprezintă alte probleme. Pentru a reduce consumul de produse procesate, în special, cele din carne, cercetătorii britanici spun că acestea ar trebui să aibă  avertismente de sănătate, precum cele de pe pachetele de țigări.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI