Întâmpinarea Domnului este cea mai mare sărbătoare din luna februarie și este celebrată pe data de 2 februarie, la 40 de zile de la nașterea lui Hristos.

În această zi Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru a împlini Legea care prevedea că orice copil întâi născut de sex masculin trebuie să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la nașterea sa.

Întâmpinarea Domnului, pilda de a aduce pruncii la biserică

Întâmpinarea Domnului a rămas ca pildă în neamul nostru, ca îndatorire a mamelor de a-și aduce pruncii la biserică, la 40 de zile după ce s-au născut, pentru molitfe și curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane. Mama care a născut pruncul merge la biserică și în numele familiei își aduce nou-născutul ofranda Domnului, închinându-l la altar.

Citește și: Sărbătoare mare pe 2 februarie 2024: Ce nu este bine să faci de Întâmpinarea Domnului?

Preotul însemnează cu semnul sfintei cruci pe mamă și pe prunc, iar apoi, punând epitrahilul și mâna dreaptă pe capul mamei, după rostirea introducerii liturgice formată din binecuvântare, rugăciuni începătoare și tropar (al zilei sau al Întâmpinării Domnului), citește cele 5 molitfe din Aghiazmatar.

Mama și pruncul său închipuie acest moment pe Maica Domnului cu Iisus în brațe în templul din Ierusalim, conform crestinortodox.ro

intampinarea domnului

Întâmpinarea Domnului este cea mai mare sărbătoare din luna februarie și este celebrată pe data de 2 februarie.

[Sursa foto: Doxologia]

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Întâmpinarea Domnului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în

brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire.

Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

intampinarea domnului

Întâmpinarea Domnului are loc la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Calendarul ortodox pentru luna februarie 2024

1 J- Sfântul Mucenic Trifon

2 V (†)- Întâmpinarea Domnului- Dezlegare la peşte

3 S- Sfântul şi Dreptul Simeon şi Sfânta Prorociţă Ana

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

4 D- Sfântul Isidor Pelusiotu, Porunca iubirii- Parintele Teofil Paraian

5 L- Sfânta Muceniţă Agata

6 M- Sfinţii Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol şi Fotie

7 M- Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului- Post

8 J- Sfântul Teodor Stratilat; Sfântul Proroc Zaharia

9 V- Sfântul Mucenic Nichifor- Post

10 S (†)- Sfântul Haralambie

11 D- Sfântul Mucenic Vlasie; Sfânta Teodora împărăteasa. Duminica a 16-a după Rusalii (Pilda talanţilor)

12 L- Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei

13 M- Sfântul Cuvios Martinian; Sfinţii Apostoli Acvila şi Priscila; Sfântul Ierarh Evloghie

14 M- Sfinţii Cuvioşi Auxenţiu, Maron şi Avraam- Post

15 J- Sfântul Apostol Onisim

16 V- Sfinţii Mucenici Pamfil şi Valentin- Post

17 S- Sfântul Mucenic Teodor Tiron

18 D- Sfântul Leon, Papa al Romei. Duminica femeii cananeence

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

19 L- Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi sotia sa, Apfia

20 M- Sfântul Leon, episcopul Cataniei

Citește și:  Pe ce dată pică Paștele ortodox în 2024?

21 M- Sfântul Eustaţie şi Sfântul Timotei- Post

22 J- Aflarea moaştelor sfinţilor mucenici din Evghenia

23 V- Policarp, sfântul născut în temniţa- Post

24 S (†)- Întaia şi a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

25 D- Sfântul Tarasie; Începutul Triodului. Duminica Vameşului şi a Fariseului

26 L- Sfântul Porfirie

27 M- Sfântul Procopie Decapolitul; Sfântul Talaleu

28 M (†)- Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul Hărţi

29 J (†)- Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si