UPDATE 18.00. Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede majorarea cu 10% a drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2023, comparativ cu nivelul lunii decembrie 2022, însă fără a depăşi grila.

Potrivit proiectului de lege, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora vor fi menţinute la nivelul de la finalul acestui an. 

Știrea inițială. Veniturile demnitarilor ar putea fi majorate din ianuarie 2023, potrivit unui acord stabilit la nivelul coaliției de guvernare, citat de Digi 24. 

Citește și: Președintele unui partid politic, trimis în judecată de DNA. Ar fi primit 10.000 de euro pentru angajarea unui consilier la cabinetul unui deputat

Sunt vizate majorări de venituri pentru senatori, deputați și alți demnitari, cu valori care vor depăși salariul mediu pe economie.

Indemnizația unui șef de cameră parlamentară ar putea crește cu circa 5.400 lei pe lună, mult peste salariul mediu pe economie, arată sursa citată.

Câți bani ar putea primi în plus Iohannis, Ciucă și Ciolacu

Potrivit unui document prezentat de Antena 3, toate salariile bugetarilor vor fi majorate cu 10%, inclusiv cele ale demnitarilor, cei care vor avea majorări de mii de lei. 

Președintele României, Klaus Iohannis, are în acest moment un salariu de 24.960 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2023, acesta va avea un venit majorat de 27.600 de lei.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Premierul României, Nicolae Ciucă, va câștiga 26.450 de lei de la 1 ianuarie, spre deosebire de acum, când are un venit de 23.920 de lei.  

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu are un venit de 23.920 de lei, care va crește la 26.450 de lei.

Majorare de 50% pentru salariile bugetarilor care lucrează cu proiecte europene 

Salariile bugetarilor implicați în proiectele finanțate de PNRR ar putea fi majorate cu 50%. Mai exact, în baza ordonanței de urgență, un director dintr-un minister ar putea primi până la 7.800 de lei.

Senatorii din opoziție, care urmează să dea raport pe ordonanță, vor încerca să o blocheze. Proiectul ajunge zilele acestea în Parlament și comisiile de specialitate din Senat vor fi nevoite să dea un raport pe această ordonanță.

Veniturile celor care lucrează pe fonduri europene, pe Planul Național de Redresare și Reziliență, ar putea fi crescute cu 50%.

Un director general care are acum 15.000 de lei salariu brut, va mai primi încă aproape 8.000 de lei dacă lucrează pe fonduri europene, potrivit Antena 3. La fel și angajații cu funcții mai mici. Aceştia primesc până la 6.000 de lei în plus la salarii.

De bani în plus vor beneficia și primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene și vicepreședinții de consilii județene dacă au proiecte pe pe fonduri europene.

Şi alți angajați se vor bucura o majorarea a salariului. Spre exemplu, dacă lucrează până la 40 de ore pe un astfel de proiect, primesc o creștere de 20% a venitului. Dacă lucrează până la 80 de ore pe un proiect finanțat pe fonduri europene, pot obţine un salariu majorat cu 50%.

Trei salarii minime în România, din ianuarie 2023

Guvernul a anunțat, după negocierile cu patronatele şi sindicatele, că salariul minim va ajunge la 3.000 de lei brut din 2023, cu 200 de lei neimpozabili.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În aceste condiţii, angajatul pe salariul minim va lua 1.863 de lei în mână, iar statului îi revin 1.200 de lei, taxe şi contribuţii pentru sistemul de pensii şi de sănătate.

Guvernul a transmis că pentru aria construcțiilor, salariul minim se va ridica la 4.000 de lei brut, în creștere considerabilă față de 3.000 de lei, cât este astăzi. Totodată, acest sector beneficiază și de alte facilități.

De exemplu, nu se plătesc contribuția la sănătate, impozitul pe venit și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii. Așadar, un salariat din acest domeniu va primi în mână 3150 de lei.

În aria de agricultură, precum și în cea a industriei alimentare, salariul minim brut nu va crește. Va rămâne la fel, mai exact 3.000 de lei, dar cu aceleași facilități ca în cazul construcțiilor (așa cum avem și la momentul actual). Mai concret, fără impozit pe venit, contribuția la sănătate și eventual, pilonul II de pensii.

Mai precis, un angajat din agricultură sau din industria alimentară va primi în mână un salariu de 2.362 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si