Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. În această zi, îi pomenim pe cei dragi trecuți la cele veșnice. Credincioșii aduc în această zi la Biserică jertfe pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. 

Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor,  așa cum mai este cunoscută, pică pe data de 4 martie 2023, potrivit calendarului creștin-ortodox.

În această zi de sărbătoare, cei plecați dintre noi sunt pomeniți, la fel ca în orice altă zi de sâmbătă.

Creștinii ortodocși care participă la slujba din Sâmbăta Sfântului Teodor aduc jertfe precum: pâine, vin, colivă, colaci, pomană pentru sufletele celor dragi care s-au stins din viață.

Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Tradiții și obiceiuri

Ce tradiții și obiceiuri se practică în această sâmbătă? 

În Sâmbăta Sfântului Teodor,  femeile nu trebuie să muncească. Spălatul rufelor, mai ales la mână, este văzut ca un mare păcat.

De asemenea, tot în această zi, rudele nu trebuie să aibă certuri pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Este recomandat ca părinții să petreacă mai mult timp alături de copii, dar să nu îi răsfețe prea tare.

De Sfântul Teodor  se fac mâncăruri speciale, precum boabe de grâu sau porumb fierte și îndulcite cu miere și colaci din făină de grâu denumiți și Brândușei, care se dau de pomană.

Citește și: Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

În seara dinaintea sărbătorii, la slujba „Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite”, se cântă un canon de laudă către Sfântul Mare Mucenic Teodor, pentru minunea colivelor, compus de Sfântul Ioan Damaschin.

În dimineața în care este prăznuit Sfântul Teodor se binecuvintează coliva și se împarte credincioșilor. La sinaxarul de sâmbătă, se citește și un cuvânt de laudă către Sfântul Teodor Tiron, alcătuit de Sfântul Grigorie de Nyssa.

Se face colivă și de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se mai crede că atunci când o parte din colivă este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.

Sărbătoarea Sfântului Teodor, dedicată fetelor nemăritate

Sărbătoarea Sfântului Teodor este așteptată cu mult interes de fetele nemăritate și de tinerele neveste. Înainte ca soarele să răsară, fetele scoteau rădăcina Homanului, iarba cu întrebuințări în medicina populară, în vrăji și în descântece. Apoi îl invocau pe Sântoaderul cel Mare:  „Toadere, Sântoadere/ Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor”.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Sâmbăta Sântoaderului se crede că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader. Este ziua când se spală părul cu apa amintită, se tunde părul de pe fruntea vacilor și invocând același descântec de mai sus, pentru a crește părul fetelor, ele nu au voie să iasă din casă fără a fi spălate „deoarece le mănâncă caii părul”.

În această zi, fetele (trecute de 14 ani) își despart părul cu cărare la mijloc, semn care arată că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului.

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Ce NU este bine să faci astăzi? Este mare păcat!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si