Close sidebar
Close sidebar

Sânzienele 2022: Cea mai frumoasă tradiţie românească. Ce trebuie să facă fetele în această zi?

Sânzienele 2022. Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o sărbătoare populară românească în jurul căreia au luat naștere numeroase superstiții, dar și obiceiuri populare.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sânzienele 2022. Anual, Sânzienele pică pe data de 24 iunie. 

Ce semnificație au Sânzienele?

Sânzienele  erau văzute drept niște femei frumoase. Acestea sunt făpturi din mitologia românească, fiind asociate zânelor bune. Ele trăiesc în păduri sau pe câmpii și sunt responsabile pentru bogăția și abundența recoltelor. 

Atunci când Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, atunci are loc și sărbătoarea cunoscută sub numele de Sânziene sau Drăgaica.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înainte de cea a Domnului Hristos. 

Citeste si: Ce sunt ielele? Tradiţii de Sânziene 2022

Evenimentul este amintit de Sfântul Evanghelist Luca, în Evanghelia Sa.

Citeste si: Dan Negru a anunțat moartea celui care i-a fost „tată” în viața profesională. Dodo Munteanu a fost șeful lui la Radio Televiziunea Română în anii '90- kanald.ro

Citeste si: Iancu a reacționat, când a aflat că Beni vrea să meargă la nunta lui: „Nu poate veni oricum”- wowbiz.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, care are loc pe data de 24 iunie, ar fi fost introdusă pentru a înlocui sărbătorile păgâne, care aveau sau natură agricolă sau naturistă, din epoca solstițiului de vară, de la data de 22-23 iunie..

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Despre Sânziene se spune că intensifică parfumul florilor, măresc puterea tămăduitoare a plantelor de leac.

În plus, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina. Tot ele înmulțesc păsările cerului, aduc femeilor prunci frumoși, iar fetelor mari, ursitul.

Citeste si: Legenda Sânzienelor. Cine sunt Sânzienele și ce vrăji fac acestea

Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul optim pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

În unele zone, fetele își fac coronițe din Sânziene, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn sigur de măritiș în vara care începea.

Gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea. Florile culese în ziua de Sânziene sunt prinse în coronițe sau, legate în formă de cruce, sunt duse la biserică. Acolo sunt sfințite, apoi sunt păstrate pentru diverse practici magice.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Misterul unei crime de acum 50 de ani a fost rezolvat. Ucigașul a fost găsit, dar nu a mai putut fi arestat- antena3.ro

Citeste si: Sânzienele, la Muzeul Satului

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI