Sărbătoare mare azi, 20 martie 2021. În tradiția populară, această zi mai este numită și Sâmbăta Colivelor, fiind prima sâmbătă din Postul Mare. În această zi gospodinele pregătesc colivă din grâu fiert și o împodobesc.

Din sâmbăta Sfântului Teodor Tiron și până în sâmbăta săracului Lazăr, în fiecare sâmbătă se face pomenirea celor adormiți în Domnul. Pentru sufletele lor, se aduc jertfe de pâine, vin și colivă.

Citeste si: Horoscop 20 martie 2021. Schimbări mari pentru aceste zodii

Sâmbăta Sfântului Teodor 2021: Originea colivei

Pomenirea Sfântului Teodor se face, anual, și pe data de 17 februarie. Comemorarea sa în prima sâmbătă din Postul Mare stă în strânsă legătură cu o minune petrecută în timpul împăratului Iulian Apostatul.

Citeste si:  10 mănăstiri din Moldova pe care să le vizitezi pentru liniștea sufletească

Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron,  petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie şi i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

sfantul teodor
Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul

Sâmbăta colivelor: tradiții populare

Sâmbăta Sântoaderului se spune că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader.

Este ziua când se spală părul cu apa amintită, se tunde părul de pe fruntea vacilor (invocând același descântec de mai sus, pentru a crește părul fetelor), ele nu au voie să iasă din casă fără a fi spălate „deoarece

le mănâncă caii părul”.

Totodată, Sâmbăta Sântoaderului  este ziua când fetele (trecute de 14 ani) își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului. Se fac mâncăruri speciale (boabe de grâu sau porumb fierte și indulcite cu miere) se fac colaci din făină de grâu – denumiți Brândușei, care se dau de pomană. Se face și colivă de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se spune că atunci când o parte este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.

În prima sâmbătă din Post ne bucurăm atât de minunea colivelor, cât și de nevoințele Sfântului Teodor Tiron. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

sambata mortilor
Din sâmbăta Sfântului Teodor Tiron și până în sâmbăta săracului Lazăr, în fiecare sâmbătă se face pomenirea celor adormiți în Domnul. Pentru sufletele lor, se aduc jertfe de pâine, vin și colivă.

Sâmbăta Sfântului Teodor 2021: Ce nu ai voie să faci

Femeile nu au voie să muncească în această zi. Spălatul rufelor, mai ales cu mâna, este considerat a fi mare păcat.

De asemenea, în această sâmbătă rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri.

În tradiție, este menționat și că părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de cei mici însă fără să îi răsfețe prea tare.

Citeste si:  Calendar ortodox martie 2021. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si