Close sidebar
Close sidebar

Sărbătoare mare AZI pentru toți românii ortodocși

Sărbătoare mare azi pentru toți românii ortodocși. La data de 18 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Daniil Sihastrul. Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

La 18 decembrie,  Biserica Ortodoxă Română   sărbătorește „Sfântul românesc din vremea lui Ştefan”, unul din cei mai mari Sfinţi pe care i-a odrăslit pământul Moldovei: Sfântul Cuvios Daniil Sihastru c unoscut şi sub numele de Sfântul Daniil Sihastru cel Bătrân, Sfântul Daniil Schimonahul, Sfântul Daniil cel Nou, pentru a se deosebi de proorocul Daniil sau de Sf. Cuvios Daniil Stâlpnicul.

Numele de ,,Sihastrul'' a venit pentru că şi-a desăvârşit credinţa în sihăstria codrilor Bucovinei, care sunt vii până astăzi.

Citeste si: Calendar ortodox 18 decembrie 2021. Sărbătoare mare: Sfântul Daniil Sihastrul

Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul

Sfântul Daniil a trăit între anii 1400 și 1482. Sfântul Daniil Sihastrul s-a născut la începutul celui de-al XV-lea secol într-un sat situat în apropierea orașului Rădăuți.

Conform tradiției,  se spune că Daniil i-a prezis Domnitorului Ștefan cel Mare faptul că va urca pe tronul Moldovei.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică „unică”, în Franța: „Thorin” poate explica de ce au dispărut Neanderthalienii de pe fața Pământului- antena3.ro

Daniil a fost cel care l-a îndemnat  pe Ștefan să nu se dea bătut în luptă sa împotriva turcilor. Ba mai mult, se spune că tot de la Daniil ar fi venit și îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna.

Citeste si: Atenție la cozonacii cu E-uri din comerț, atrage atenția Protecția Consumatorilor

Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele.

Nu se cunoaște data morții sale, deși se spune că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului Bisericii Mănăstirii Voroneț.

Citeste si:  Este 31 decembrie 2021 zi liberă legală de la stat? Ajunul Anului Nou îi va prinde pe mulți la muncă. Cine nu va avea liber?

Viața Sf. Daniil Sihastru

A învățat carte la Mânăstirea Bogdana și la 16 ani a rămas aici ca monah cu numele David. După ce a primit schima mare, cu numele Daniil, s-a retras în codrii Neamțului, unde se află azi Mânărea Sihastria.

Fugind de lumea care-l căuta pentru duhovnicia sa, a mers în nordul Moldovei, unde și-a săpat în stâncă o chilie lângă pârâul Vițeu.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică „unică”, în Franța: „Thorin” poate explica de ce au dispărut Neanderthalienii de pe fața Pământului- antena3.ro

În 1451, l-a spovedit aici pe Ștefan cel Mare și i-a profețit că va ajunge Domn. Cu binecuvântarea sihastrului, vodă a zidit Mânăstirea Putna, unde Daniil a refuzat stăreția, socotindu-se nevrednic.

Daniil s-a retras apoi în codrii Voronețului și, în 1477, a refuzat să fie mitropolit. Va accepta totuși, în 1488, să devină egumenul noii Mănăstiri Voroneț. A murit în 1496, fiind îngropat în pronaosul bisericii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI