Close sidebar
Close sidebar

Se schimbă modul de calcul al ROBOR. Cum va arăta controversata OUG 114

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, că, vineri, vor fi publicate spre dezbatere publică modificările la OUG nr. 114/2018, astfel încât să fie făcute modificările săptămâna viitoare.

E. V.,


DISTRIBUIE
acest articol

Ministrul Finanţelor a susţinut că modificările la taxa pe activele băncilor au fost agreate cu Banca Naţională a României şi a trimis o informare la Banca Centrală Europeană (BCE), iar vineri au loc ultimele discuţii, de „rafinament pe text”.

„În aşteptarea acestui răspuns (de la BCE- n.red.), pregătim o Ordonanţă de Urgenţă, pentru ca săptămâna viitoare să fie aprobată în Guvern.(...) Cele mai importante modificări sunt decuplarea ROBOR de partea de taxă pe activele financiare. Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice, pe trimestrul anterior, este o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor.(...) Astăzi, când va fi pe Ministerul de Finanţe acest draft, clar va fi în Nota de fundamentare chiar câteva simulări”, a precizat Teodorovici citat de Mediafax. 

Citeste si: Am aflat cine este patroana de magazin din Călărași care a mutilat o copilă! Ea este femeia care a spart un borcan de bulion în capul unei copile de 6 ani!

Citeste si: BREAKING NEWS! Cutremur în urmă cu câteva minute în România! Ce magnitudine a înregistrat și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO Imagini din timpul cutremurului de 5,4 care a zguduit România. S-a simțit și în țările vecine- antena3.ro

Noua formulă de calcul a ROBOR şi a ratelor creditelor va fi aplicată atât pentru noile contracte, cât şi pentru cele aflate în derulare, potrivit sursei citate.

„Pentru contractele în derulare, probabil că băncile vor notifica toţi clienţii, ca să înţeleagă clar că efectele pe contracte se produc, dar nu neapărat să se schimbe a doua zi contractul dintre client şi bancă, pentru a nu crea o aglomeraţie foarte mare. Ca efect, va creşte în mod automat”, a adăugat Teodorovici.

În plus, băncile cu un nivel ridicat de active vor trebui să crească creditarea cu cel puţin 8% şi să aibă marjele de maximum 4%, iar băncile mici sunt excluse de la aplicarea acestor măsuri, conform sursei citate.

„Categoric, da”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă aceste modificări sunt agreate cu BNR, iar efectul va fi de „sub un miliard de lei” asupra băncilor. „Întotdeauna a fost consens între Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor, în măsura în care se poate”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, miercuri, a fost o şedinţă de la BCE, astfel că există deja acceptul acestei instituţii pentru modificările la OUG nr.

114/2018, potrivit sursei citate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI