Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea din data de 1 octombrie 2023, face parte dintre cele 27 de sărbători cu cruce roșie din anul liturgic ortodox.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri importante!

Acoperământul Maicii Domnului  este una dintre Sărbătorile mari- alături de praznicele împărătești, alte sărbători ale Maicii Domnului și pomeniri ale sfinților importanți.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului în 2023? Tradiții și obiceiuri

Diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor.

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului 2023

Fiind o sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox, credincioșii nu trebuie să facă treburi casnice în ziua de Acoperământul Maicii Domnului 2023, fiind o zi de reculegere și meditație duhovnicească.

Preoții spun că gospodinele nu trebuie să spele rufe în această zi, ci să cinstească momentul sacru cum se cuvine, cu gândul la lucrurile sfinte, cu evlavie și cu rugăciuni adresate Maicii Domnului. 

În această zi de sărbătoare de Acoperământul Maicii Domnului 2023, gospodinele trebuie să își servească rudele cu plăcintă de post, de mere sau dovleac.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Totodată, se spune că fetele care se roagă în această zi de mare sărbătoare sunt cuprinse de puterea divină, iar părul lor va fi lung și sănătos. 

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului 2023

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Ce semnifică Acoperământul Maicii Domnului  

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului (în slavo-rusă Pocrovul) aminteşte despre o minune întâmplată în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul (886-911).

Fecioara Maria s-a arătat în ziua aceea în toată slava ei cerească Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creştinilor.

La greci, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului a fost dintru începuturi şi este în continuare prăznuită în mod deosebit, mai ales de către monahii din Sfântul Munte Athos.

Acoperământul Maicii Domnului se păstra în această biserică a Vlahernelor într-o raclă transparentă, locaşul numindu-se tocmai de aceea şi „Biserica Sfintei Racle”, fiind adus aici din Palestina de către doi evlavioşi patricieni în timpul împăratului Leon I (457-474).

Acest văl (omoforion, maforion) era o lungă bucată de ţesătură care acoperea capul şi trupul femeilor până la genunchi, acesta fiind în Orient veşmântul fecioarelor consacrate, aşa cum desigur a purtat şi Maica Domnului.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea aceasta a fost introdusă şi la ruşi, iar prin influenţa acestora a trecut şi la români, prăznuindu-se la început mai mult în mănăstiri, în zilele noastre, cinstirea ei extinzându-se tot mai mult şi în evlavia preoţilor şi a credincioşilor de la parohii, care încep să o prăznuiască prin slujbe şi rânduieli închinate ei.

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului 2023

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Zi de rugăciune către Maica Domnului

Exprimându-ne în cuvinte desprinse din textul slujbelor Bisericii, să-i strigăm în glas de rugăciune Maicii lui Dumnezeu: „Toată nădejdea noastră spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu; Păzeşte-ne pe noi, sub sfânt Acoperământul tău!”.

În Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului se arată că ea, Născătoarea de Dumnezeu, reprezintă împreună voința omului cu Dumnezeu, ­fiindcă Însuşi Cuvântul lui Dumnezeu S-a unit cu firea omenească prin puterea Celui Preaînalt şi prin venirea Duhului Sfânt. Maica Domnului s-a unit cu Dumnezeu mai mult decât toți oamenii, fiindcă ea L-a primit pe Fiul lui Dumnezeu în viața ei ca Mamă, devenind astfel ­mamă pentru toți cei care o cunosc și care Îl iubesc pe Fiul ei.

Când citim  Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, vom conștientiza încă o dată că ­Sfânta Fecioară Maria este ­Născătoare de Dumnezeu şi ­Maica Domnului. Ea este punctul de plecare în realizarea mântuirii noastre. Din clipa în care Sfânta Fecioară zămisleşte de la Sfântul Duh şi naşte după trup în chip suprafiresc pe Domnul nostru Iisus Hristos, biruind ­legile firii, începe să se contureze cât mai clar izbăvirea omenirii din robia păcatului şi astfel se împlinesc făgăduinţele făcute de Dumnezeu prin profeţi, despre venirea lui Mesia. Sfânta Fecioară, zămislind în pântece de la Duhul Sfânt, naşte după trup pe Dumnezeu Fiul, de aceea i-a fost atribuită însușirea de „ Născătoare de Dumnezeu”  sau „ Theotokos”   [pr. prof. Mircea Chialda,  Preacurata Fecioară Maria, ­Maica lui Dumnezeu (Mariologia),  pp. 326-327].

Maica Domnului deschide inimile oamenilor atunci când aceștia îi adresează gândurile și cererile lor, când își pun toată nădejdea în ajutorul necon­diționat al Fecioarei Maria, care este totodată mamă a tuturor. Rugăciunea către Maica Domnului curăţă sufletul de patimi și izbăvește din primejdii, unește mintea cu dumnezeirea, luminând-o și făcând-o sălaș al Duhului Sfânt, aducând omenirii darul Acestuia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si