Se spală de lasata secului pentru Postul Crăciunului 2022?  Creștinii sărbătoresc anul acesta Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului în ziua de 14 noiembrie. Află dacă se spală rufe de lăsata secului și ce nu e bine să faci în această zi! 

Ziua de Lăsata Secului este ultima în care se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă.

Această tradiţie este binecunoscută pentru toţi credincioşii, fiind ziua în care rudele se strâng împreună la o masă mare, cu băutură şi mâncare din belşug. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie.

Se spală rufe de lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului?

O tradiţie de Lăsata Secului se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor, și anume, nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în acea gospodărie.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Tradiții și obiceiuri

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Cu mult timp in urmă, Lăsata Secului era respectată cu sfinţenie în Bucovina, existând credinţa potrivit căreia  "cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul"  sau că  "e rău de bătut piatra peste holde".  

De Lăsata Secului se spune că nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in prima vineri din Postul Craciunului. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

Femeile spală cămăşile, feţele de masă şi aşternuturile ca să rămână tot anul curăţite. Ciobanii ţin posturile să nu li se prăpădească turma, ca oile lor să fie ferite de fiarele sălbatice şi să nu-şi piardă cărarea.

De Lăsata Secului nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Femeile obișnuiesc să facă turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor morți și vii. Un alt obicei întâlnit în Ardeal spune că în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului, femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, ca ele să poată fi folosite pentru mâncare de post.

În popor se mai spune că de Lăsata Secului nu este bine să consumi carne de porc. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.

Citește și: Rugăciunea către Sfântul Mina: În ce zi trebuie rostită?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si