Se spală de Sf. Dumitru 2022? Sfântul Dumitru este perceput în popor ca fiind dăruit de la Dumnezeu cu puteri vindecătoare, dar şi cu puteri asupra naturii, el fiind cel care desfrunzește pădurile, usucă plantele și îi adună pe toți laolaltă la Focul lui Samedru. Este considerat a fi patronul păstorilor și al toamnei. 

Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în această zi?

Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârşesc în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment in care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri. Persoanele care sar peste flăcari vor fi sănătoşi întregul an şi feriti de necazuri, nenorociri şi boli.

Femeile mai înaintate in varstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

În această zi se pomenesc şi mortii şi se dă de pomană coliva de Samedru, dar și colaci în forma de cruce.

Femeile nu au voie să se machieze, pieptene ori să facă parada modei, avertizează tradiţia. Cele care fac asta vor primi pedeapsa un an dificil din punct de vedere gospodăresc, iar relaţia cu soţul nu va fi una uşoară.

Se spală de Sfântul Dumitru?

Nu se spală haine şi nu se coase. O altă lege ce trebuie respectată în ziua Sfântului Dumitru are legătură cu treburile casnice. Nu ai voie să speli haine şi nici să prepari mâncare la cuptor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Tradiția mai spune că de sărbătoarea Sfântului Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje cu La mulți ani de Sfântul Dumitru 2022!

În ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru nu e bine să faci focul în casă. Se spune că adevărata căldură e în sufletele oamenilor.

Pe 26 și 27 octombrie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

,,Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni, laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii. Și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvște-ne pe noi din toate nevoile ca sa cântăm ție. Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Fiind inălțat Sfântule Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Putere cerească umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!''

Citeste si: Sf. Dumitru 2022: Ce semnificație are sărbătoarea din 26 octombrie? Tradiții și obiceiuri

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si