Schimbarea la Față a Domnului, sărbătorită anual pe 6 august, este un praznic important în calendarul creștin ortodox. În acest an, 2024, întrebarea care frământă pe mulți credincioși este dacă este permis să spele rufe în această zi specială. Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să înțelegem semnificația sărbătorii și tradițiile asociate cu ea.

Schimbarea la Față a Domnului, cunoscută și sub denumirea de Obrejeni, comemorează evenimentul biblic când Iisus Hristos a luat pe apostolii Petru, Iacov și Ioan pe Muntele Taborului.

Acolo, El "S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina". În această stare transfigurată, Hristos a fost văzut vorbind cu Moise și Ilie. Ucenicii, copleșiți de această viziune divină, au fost învăluiți de un nor luminos și au auzit o voce din cer spunând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L" (Matei 17, 2-6).

Citește și: Schimbarea la față 2024 sau Obrejenia. Ce înseamnă dacă plouă pe 6 august, conform unei superstiții cunoscute

Tradiții și Obiceiuri

Schimbarea la Față este considerată una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, având o semnificație profundă atât în plan teologic, cât și spiritual. Pe lângă semnificația religioasă, sărbătoarea este însoțită de diverse tradiții și obiceiuri populare.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Unul dintre aceste obiceiuri este dezlegarea la pește, oferită de Biserică pentru bucuria praznicului, chiar dacă ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului.

Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 6 august 2024? Este dezlegare la pește și cruce roșie

Se spală rufe pe 6 august 2024, de Schimbarea la Față?

În ceea ce privește interdicția de a nu se spăla în zilele de sărbătoare mare, credincioșii sunt sfătuiți să evite activitățile casnice sau munca fizică intensă și să își dedice timpul rugăciunii și participării la slujbele religioase.

În plus, fiind o sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul ortodox, există interdicția clară de a spăla rufe în această zi în care se sărbătorește Schimbarea la Față.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si