Close sidebar
Close sidebar

Se ține post de Sfânta Parascheva? Ce spun preoții

Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an, pe 14 octombrie, fiind una dintre cele mai importante sărbători cu cruce roșie. Se ține sau nu post în această zi?

Elena Tasca,

Sfânta Parascheva Iași 

[Sursa foto: Doxologia.ro/istockphotos]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Biserica ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Parascheva pe data de 14 octombrie. În fiecare an, la Iași, se organizează pelerinaj, iar sute de mii de credincioși merg să se roage la moaștele cuvioasei.

Praznicul Sfintei Parascheva este marcat cu cruce roșie în calendarul ortodox, fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători. Ce recomandă preoții: se ține sau nu post pe 14 octombrie 2024?

Se ține post pe 14 octombrie de Sfânta Parascheva?

Preoții îi sfătuiesc pe creștii să țină post pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, una dintre cele mai importante sărbători din an. 

Unii creștini mărturisesc că până în ora 12:00, ar fi recomandat să nu se mănânce nimic în acea zi. Prima masa ar trebui să fie la prânz, atunci când în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Obiceiul spune că persoanele care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul. 

În acest an, 14 octombrie, sărbătoarea Sfintei Parascheva pică într-o zi de luni.

Citeste si: BREAKING NEWS Accident extrem de grav în București! Un șofer a zburat cu mașina de pe șosea și a căzut pe linia de tramvai 41. Ambele sensuri sunt blocate- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: Doi soți cu o clinică de înfrumusețare și-au păcălit clienții că au o mașină a timpului cu care îi pot întinerii- antena3.ro

Citește și: Horoscop zilnic 10 octombrie 2024: Zodia care primești vești importante din partea persoanei iubite

Sfânta Parascheva 

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva e marcată cu cruce roșie

Ziua de 14 octombrie 2024, în care este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

În această perioadă, la Iași, unde se află racla cu sfintele moaște se organizează, anual, cel mai mare pelerinaj. Sute de mii de oameni, din diferite zone ale țării, merg la moaștele Cuvioasei pentru a se ruga.

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 10 octombrie 2024?

Imagine cu pelerini la moaștele Sfintei Parascheva 2024

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

"Sunt împreună cu soţia şi nişte prieteni. Nu e prima dată, venim aici de 20 şi ceva de ani. Ne dorim în primul rând sănătate pentru toţi. Este un ceremonial la care am venit cu drag. Ne rugăm şi pentru pace, e un moment destul de dificil", a spus un pelerin care a mers la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, potrivit bzi.ro.

În acest an, pelerinajul a început pe data de 8 octombrie și se va încheia pe data 15 octombrie. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI