Lipsa exercitiului fizic ii determina pe copii sa aiba o imunitate scazuta si o rezistenta fizica precara. Pentru toate aceste preocupari, inotul- cu toate masurile de siguranta adecvate- este raspunsul perfect. Avantajele multiple pentru sanatate ale unor sedinte de inot copii ar trebui luate in considerare de toti parintii. Unde mai punem ca inotul este o abilitate foarte valoroasa pe care copilul  trebuie sa o invete si care isi va pune amprenta pe intreaga sa viata.

Cum spuneam, avantajele inotului sunt nesfarsite, iar copilul ar trebui sa invete sa inoate cat mai devreme. Iata de ce:

1. Este esential pentru siguranta lor

Conform unor statistici internationale, inecul este a doua cauza principala a decesului accidental la copii cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani. Este absolut crucial ca toti copiii sa stie sa inoate la o varsta frageda. Exista apa in jurul nostru, chiar daca vorbim despre banala apa din cada. Siguranta copilului in apa si in jurul acesteia este esentiala pentru viata lui. Chiar daca copilul nu este interesat de inotul competitional, introducerea in lumea inotului trebuie facuta cat mai devreme. Interesul lor pentru sportul real este doar un beneficiu suplimentar!

2. Este un sport cu impact redus

Inotul este, in mod evident, o activitate fizica cu impact scazut, deoarece se efectueaza in apa.

Corpul are capacitatea de a pluti atunci cand se afla in apa pana la gat, deci nu exista niciun tip de soc sau posibilitatea de a atinge o suprafata dura. Inotul este sportul ideal pentru bunastarea corpului pe termen lung. Desigur, orice lucru in exces poate determina aparitia durerilor sau vatamarilor, astfel incat leziunile la inot sunt si ele frecvente. Dar daca suferiti de o vatamare la nivelul umerilor, de exemplu, tot se poate face un antrenament usor.
Acest lucru nu este atat de simplu in alte sporturi, unde deseori trebuie sa fie oprit tot antrenamentul din cauza impactului. Asadar, copiii pot sa practice in siguranta acest sport.

3. Valoarea muncii in echipa si socializarea se invata cand inotam

Ca orice sport, atmosfera de echipa este cel mai important aspect. Cand merge la un curs de inot, copilul invata sa socializeze cu ceilalti participanti de varsta lui. Este valabil si pentru adulti. In plus, daca face inot de performanta, va invata cat de bine se lucreaza in echipa si cat de important este acest lucru. Aceasta abilitate si experienta este extrem de utila pentru viitori angajati sau cei care trebuie sa munceasca in echipe mari. In inot exista si un aspect individual. In inotul competitiv se invata auto-motivatia si stabilirea/ atingerea obiectivelor. La fiecare intalnire, inotatorii competitivi incearca sa-si depaseasca cele mai bune momente personale, inotand in acelasi timp pentru echipa lor. Inotul imbraca munca in echipa si individualitatea intr-un singur sport.

4. Managementul timpului este inevitabil invatat

Managementul timpului este una dintre cele mai valoroase abilitati pe care cineva o poate invata cand practica inotul, mai ales cand se ajunge la competitii. Timpul este esential in inot. O singura sutime de secunda poate fi decisiva intr-o competitie de inot. De aceea, inotatorii vor invata cum sa isi gestioneze timpul.

Chiar si copii, in practica lor ce nu este legata de vreo competitie, vor avea tendinta sa isi calculeze timpul in care dau, de exemplu, o lungime de bazin. Managementul timpului va duce la disciplina si asa mai dispare. Aceasta este o abilitate pe care inotatorii o vor detine pentru tot restul vietii. Posibilitatea de a imparti si gestiona timpul, de a acorda prioritate actiunilor si lucrurilor este un talent de nepretuit care se obtine prin inot.

5. Inotul este un antrenament incredibil

Sportul presupune miscarea mai multor grupe de muschi intr-un antrenament cardio intens. Toate cele patru lovituri implica lucrul diferitelor grupe musculare. De multe ori, copiii si adultii incep sa inoate pentru pierderea in greutate. Inotul arde rapid caloriile si este mai usor pentru persoanele supraponderale sa se ridice, deoarece are un impact scazut. Inotul ofera un antrenament de rezistenta cu 12% pana la 14% mai bun decat orice alt antrenament efectuat pe uscat. In afara de pierderea in greutate, introducerea copilului in cursurile de inot este ceva benefic pentru o viata sanatoasa. Odata ce invata sa inoate, copiii pot folosi acest avantaj in orice clipa a vietii pentru a obtine un antrenament cu risc scazut, dar de intensitate mare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Inotul poate fi benefic pentru a preveni aparitia unor boli cronice si pentru a promova sanatatea mintala. Inotul imbunatateste, de asemenea, starea articulatiilor afectate de artrita. Parintii copiilor cu dizabilitati au constatat ca activitatile recreative, cum ar fi inotul, imbunatatesc conexiunile familiei. Inotul elibereaza, de asemenea, endorfine, care ajuta la scaderea depresiei si imbunatatirea starilor de spirit.

6. Inotul este pentru tot restul vietii

Daca copilul invata sa inoate de la o varsta frageda, aceasta abilitate va fi intiparita pentru totdeauna. In anii urmatori, longevitatea si calitatea vietii lor vor fi imbunatatite prin inot. Intrucat inotul este un sport cu impact redus, acest lucru il face o optiune sigura pentru adultii in varsta. Inotul este bun pentru articulatii si stimuleaza starea de spirit in acelasi timp.

Este esential ca fiecare copil sa invete sa inoate, in special sa fie sigur de apa. Dar exista mult mai multe beneficii care vin pe parcurs. Inscrieti-va copilul la cursuri de inot din timp, la intiereinot.com, astfel incat sa beneficieze de aceasta activitate toata viata lor. Acest lucru ii va ajuta sa aiba un echilibru al sanatatii  fizice si mentale generale. Speram ca se vor indragosti de acest sport si il vor practica ani de zile.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si