Plenul a aprobat raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru buget cu 73 de voturi 'pentru', opt voturi 'împotriva' si 13 abtineri.Propunerea de lege este initiata de senatorii PSD Viorel Arcas, Leonardo Badea, Marius Bota, Eugen Teodorovici si senatorul UDMR Vegh Alexandru, are un caracter ordinar, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de prima Camera sesizata, cu 74 de voturi 'pentru', cinci voturi 'împotriva' si opt abtineri.

Presedintele Comisiei pentru buget, Viorel Arcas, a declarat ca nu exista pana acum un cadru legislativ care sa reglementeze contractul RCA iar principalele modificari vizeaza introducerea tarifului de referinta si înfiintarea unei societati cu capital de stat care sa asigure piata concurentiala. Sarcina stabilirii tarifului de referinta pentru RCA revine ASF, iar toate firmele asiguratoare sunt nevoite sa îl respecte.

"Principala modificare este acel tarif de referinta, de acolo urmeaza mai multe modificari, modul cum se stabileste tariful, sarcina data ASF de a stabili un tarif de referinta care duce la limitarea cresterilor la tariful RCA. A doua (modificare- n.r.) este o sarcina data Guvernului de a se ocupa într-un anumit termen de înfiintarea unei societati sau crearea unei activitati în cadrul societatilor de stat- cum este Eximbank- ca sa încheie asemenea asigurari. Intrand pe piata, concurenta va fi alta. Bineînteles cu asigurarea unui profit sau chiar fara profit, dar acoperirea costurilor, pentru ca nu trebuie sa faca societatile de stat profit, trebuie sa asigure bunastarea populatiei.

Oricum, se ajunge la un mediu concurential mult mai sanatos. La ora actuala nu avem decat niste operatori privati care sunt cam toti straini, statul nu are", a afirmat Arcas.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro

Potrivit raportului comisiei, tariful de referinta se calculeaza pe baza daunei medii determinate trimestrial si comunicate public de catre ASF, statistic, pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza platilor efective de daune achitate de catre companiile de asigurari RCA din piata si raportate la frecventa statistica a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule.

"În calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA pot folosi numai criterii de risc, indicii de încarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor fundamentate statistic, asigurandu-se în acest fel o proportionalitate între tarifele practicate în perioade succesive si evolutia daunalitatii pe segmentul respectiv de asigurati. Cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse în tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat", se arata într-unul din amendamentele aduse legii si asumat de Senat.

De asemenea, pentru determinarea sumei reprezentand prima de asigurare, asiguratorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor platite în ultimii cinci ani pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat.

Legea propune, totodata, eliminarea criteriului varstei în calcularea pretului contractului, precum si faptul ca numai cei care parasesc teritoriul Romaniei sunt obligati sa plateasca cartea verde.

Asigurarea RCA va putea fi încheiata integral sau în rate, pe o perioada cuprinsa între o luna si un an, iar service-urile care refuza repararea unei masini asigurate risca sa îsi piarda licenta. si asiguratorii care nu vor plati în termenul legal vor avea de suferit, inclusiv prin posibilitatea de a-si pierde licenta.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Potrivit raportului comisiei, initiativa legislativa mai cuprinde si dispozitii referitoare la modul de solutionare si de stabilire a despagubirii, plata acesteia, termenul de plata, desemnarea si atributiile reprezentantului de despagubiri, "prevederi care în prezent sunt reglementate prin legislatia secundara emisa de ASF".

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si