Close sidebar
Close sidebar

Sf. Alexandru 2023. Ce se face și ce nu se face pe 30 august? Tradiții și obiceiuri importante

Sf. Alexandru 2023. Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sfântul Alexandru pe data de 30 august 2023. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate în această zi!

Alexandra Bercea,

Sf. Alexandru 2023. Ce se face și ce nu se face pe 30 august? Tradiții și obiceiuri importante

[Sursa foto: fotojet]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sf. Alexandru 2023. Cunoscut drept protector al omenirii, Sfântul Alexandru este prăznuit pe data de 30 august, în fiecare an. Anul acesta se sărbătorește în ultima zi de miercuri a lunii august.

Ce se face și ce nu se face pe 30 august? Tradiții și obiceiuri importante

Se spune că Sfântul Alexandru a fost slujitorul Domnului. Acesta și-a protejat semenii cu orice preț, mai ales pe cei care au avut nevoie. De aici i s-a pus denumirea de Protectorul Omenirii.

Sf. Alexandru 2023. Ce se face și ce nu se face pe 30 august? Tradiții și obiceiuri importante

În această zi sfântă, Biserica Ortodoxă îi îndeamnă pe credinicioși să fie mai milostivi și să îi ajute pe cei din jur, mai ales cei care sunt într-un impas. De asemenea, în această zi nu este bine să îți vorbești aproapele de rău, să jignești sau să te gândești la răul altor persoane.

Citește și: Mesaje de Sf. Alexandru 2023. Urări și felicitări deosebite pentru sărbătoriții zilei

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Mai mult decât atât, în această zi este bine să se rostească rugăciunea Sfântului Alexandru.

De asemenea, este bine să ținem post și să oferim de pomană celor nevoiași, copiiilor, bătrânilor.

Rugăciunea care este bine să fie rostită de Sf. Alexandru

Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Sf. Alexandru 2023. Ce se face și ce nu se face pe 30 august? Tradiții și obiceiuri importante

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Citește și: Calendar ortodox 30 august 2023. Ce sărbătoare este miercuri?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI