Sf. Constantin și Elena 2023. Pe data de 21 mai, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena. Iată ce tradiții sunt specifice acestei zile, dar și ce nu este bine să se facă în această zi!

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?

Sfinții Constantin și Elena sunt doi sfinți importanți din tradiția creștină.

Sfântul Constantin cel Mare (274-337) a fost împărat roman și este cunoscut pentru convertirea sa la creștinism și pentru promovarea creștinismului în Imperiul Roman.

Potrivit tradiției, înainte de bătălia de la Podul Milvius în anul 312, Constantin a avut o viziune în care a văzut o cruce strălucitoare și a auzit cuvintele "În acest semn vei învinge".

În urma acestei viziuni, Constantin a adoptat creștinismul ca religie oficială a imperiului și a emis Edictul de la Milano în anul 313, care a garantat libertate religioasă creștinilor.

Sfânta Elena (c. 250-330) a fost mama împăratului Constantin și este venerată pentru că s-a convertit la creștinism și pentru contribuția sa la promovarea și protejarea creștinismului. Se spune că în anii 320, Elena a efectuat o călătorie în Țara Sfântă, unde a căutat și a descoperit o serie de importante relicve creștine, cum ar fi Sfântul Lemn al Crucii, cu care a fost răstignit Isus Hristos. De asemenea, se spune că a construit biserici în locurile sfinte din Ierusalim și a susținut în mod activ creștinismul.

Ce NU se face pe 21 mai?

Sf. Constantin și Elena 2023. Tradiția pe care mulți credincioși au uitat-o! Ce NU se face pe 21 mai?

Sf. Constantin și Elena 2023. Tradiția pe care mulți credincioși au uitat-o! Ce NU se face pe 21 mai?

Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, în această zi  nu se lucrează, cu scopul de a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. De asemenea, în unele regiuni ale țării, această zi este ultima în care se mai poate semăna porumb, ovăz, mei. În popor se spune că tot ceea ce va fi semănat astăzi, se va usca.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Mai mult de atât, podgorenii respectă această zi în ideea că, dacă vor munci, graurii vor avea grijă și le vor ditruge strugurii.

Ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;

De asemenea, femeile stropesc cu agheasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate.

Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Citește și: Mesaje Sf. Constantin și Elena 2023. Urări și felicitări originale pentru ziua de 21 mai

În această zi nu este indicat să divorțați sau să renunțați la o prietenie. În caz contrar, toată viața veți suferi pierderi financiare sau sentimentale.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Nu este bine azi să dai păsărilor cerului pâine, pentru că risipeşti sporul casei, și nu trebuie să strici cuibul păsărilor care au pui, oricât de zgomotoase ar fi ele, deoarece se crede că în familie vor fi necazuri tot anul.

Rugăciunea care trebuie rostită în această zi

Sf. Constantin și Elena 2023. Tradiția pe care mulți credincioși au uitat-o! Ce NU se face pe 21 mai?

Sf. Constantin și Elena 2023. Tradiția pe care mulți credincioși au uitat-o! Ce NU se face pe 21 mai?

,,Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cei ce sunteti mai cinstiti decat toti imparatii, alesii lui Dumnezeu, cazand inaintea voastra cu lacrimi va rugam: Dati-ne mangaiere si noua celor ce suntem in necazuri; voi sunteti mijlocitori Sfintei Treimi si puteti sa ne ajutati noua. Auziti-ne si pe noi acum, alungati de la noi necazurile si nevoile ce vin asupra noastra in aceasta vremelnica viata si vindecati neputintele noastre, tamaduiti bolile noastre, potoliti rautatea noastra, izgoniti pe vrajmasii nostri vazuti si nevazuti. Dati-ne noua ca in pace si in liniste sa traim; ajutati-ne noua cu sfintele voastre rugaciuni. Pentru mantuirea sufletelor noastre faceti mila cu noi acum, cand cu frica si cu umilinta zicem catre voi asa: Bucurati-va, parintii crestinilor. Amin.''

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023. Minunile săvârșite de împărat și de mama sa

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si