Sf. Ioan Botezătorul 2023. Iată ce trebuie să dea credincioșii de pomană în această zi sfântă!

Ce se dă de pomană în această zi?

Credincioșii merg la biserică de ziua Sfântului Ioan Botezătorul și participă la Sf. Liturghie. Gospodinele pregătesc pâinici, colaci cu stafide şi unşi cu miere, cozonaci, brânză şi ouă, pe care le duc la biserică să le sfințească și mai apoi le împart oamenilor sărmani, dar și celor care poartă numele sfântului.

Totodată se sfințește și vinul alb care se consumă la masa de sărbătoare. 

În tradiția populară se spune că în această zi nu se bea vin roșu fiindcă aminteşte de martirajul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Citește și: Sărbătoare 7 ianuarie 2023. Este cruce roșie în calendarul creștin-ortodox

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Rudele celor decedați dau de pomană pachețele cu bucatele preferate ale celor răposați. Totodată, creștinii dau la altar un pomelnic cu numele celor trecuți în neființă pentru ca preotul să se roage pentru sufletele lor.

Ce rugăciune trebuie să rostești în această zi sfântă

"Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de

convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” 

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.

Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin", este rugaciunea de Sfântul Ion, de rostit în data de 7 ianuarie.

Citește și: Sf. Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine să faci pe 7 ianuarie?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si