Țara în care bacșișul este o INSULTĂ! Ce poți păți dacă lași mai mulți bani?
In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. Afla care sunt tarile in care nu ar trebui sa lasi bacsis!
In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. Lasatul bacsisului nu ar trebui sa fie atat de greu, dar de multe ori pot sa apara probleme din cauza asta, mai ales in cazul in care te afli intr-o tara straina, unde nu cunosti regulile si poti face foarte usor o gafa.
Trebuie sa tii cont de traditii, de imprejurari si de nota de plata, potrivit NBC News.
Pe multe vase de croaziera, daca te vei uita cu atentie, vei observa ca in nota de plata este inclus deja si bacsisul pentru persoana care te-a servit, asa ca nu mai este nevoie de alte "atentii". In acest caz, bacsisul nu mai inseamna rasplata pentru o servire de calitate, fiind vorba despre servirea in general.
In Statele Unite, de obicei se lasa in restaurant 15-20% din nota de plata. In Europa, insa, se obisnuieste sa se lase atat cat sa se rotunjeasca suma. De exemplu, daca ai consumat de 57 de euro, poti sa lasi 60. In Danemarca si Noua Zeelanda, insa, nu se asteapta bacsis deloc.
In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. In Norvegia este de obicei inclus pe nota de plata un bacsis de 10%, iar in Aruba este de 15%, dar acesta se imparte intregului personal, inclusiv celor de la bucatarie. Daca ai fost extrem de incantat de servire, mai poti sa scoti din buzunar 5-10% si sa-i inmanezi ospatarului. Iar daca nu stii care este obiceiul locului, cel mai simplu este sa intrebi.
Multa lume are o dilema atunci cand ajunge la un hotel luxos si este intampinata de portar si de alti angajati care ori ajuta cu bagaje, ori cu informatii, ori parcheaza masina. De obicei, cel care iti cara bagajele de la masina in camera se asteapta sa fie platit. De restul nu prea trebuie sa-ti faci griji, pentru ca ei obisnuiesc sa faca cu schimbul, asa ca ajung sa fie platiti toti pana la urma.î
Fie ca iti vine sa crezi sau nu, lasatul bacsisului in aceste doua tari este considerat nepoliticos.
In aceasta categorie intra si soferii de taxi, personalul de la restaurante si de la hoteluri.In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. Este bine sa le lasi cate ceva femeilor responsabile de curatenie. Poti sa ii pui sub perna sau, cel mai simplu, pentru a evita confuziile, sa-i inmanezi cand le intalnesti.
Ghizii turistici primesc foarte rar bacsis, desi depun un efort considerabil pentru a-ti arata cat mai bine zonele ce merita a fi vazute si a-ti oferi detalii interesante. Este bine ca fiecare membru al grupului sa puna cate o suma mica, stransa de o persoana, care sa i-o inmaneze mai apoi ghidului. Acest lucru se aplica si in tari unde altfel de bacsis nu este permis, precum China sau Japonia.
Cei mai mulţi dintre români (95%) oferă bacşiş în timpul vacanţelor, dar aproape jumătate dintre aceştia (48%) au avut nedumeriri în ceea ce priveşte suma potrivită, reiese dintr-un sondaj realizat de către reprezentanţii unei platforme care compară cele mai bune oferte în materie de turism, conform unui studiu momondo.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. Conform rezultatelor cercetării momondo.ro, peste o treime dintre români (39%) au menţionat că 9-10% din valoarea notei reprezintă un bacşiş bun în restaurantele de acasă, la distanţă mare de participanţii din SUA care consideră că 19-20% din preţul final ar trebui adăugat pentru calitatea serviciilor.
Pe de altă parte, peste jumătate dintre români (57%) au declarat că nu şi-ar dori ca bacşişul să fie inclus automat în nota de plată într-un restaurant.
La nivelul Europei, sondajul arată că, în statele din vestul continentului, preţul final include, de regulă, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi făcută doar rotunjind suma finală.
„(…) dacă cineva merită o recompensă generoasă este de preferat ca bacşişul să ajungă direct la persoana respectivă (în special în Germania, unde bacşişul nu se lasă pe masă), în plus faţă de nota de plată. În Franţa este considerat opulent ca cineva să lase un bacşiş fără un motiv bun. În destinaţiile din estul Europei nu este uzual ca nota să fie suplimentată cu preţul serviciilor, de aceea se obişnuieşte adăugarea unei sume la preţul final. Ţările nordice asigură salarii decente şi pentru lucrătorii în restaurante sau hoteluri, de aceea bacşişul nu este aşteptat, dar nici considerat jignitor”, notează realizatorii cercetării.
In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. Cele mai vizitate ţări de către români în care se oferă bacşiş sunt: Italia (la restaurant – inclus în notă sau 10%; bar sau taxi – rotunjirea sumei; personal hotelier – între 1 şi 3 euro), Spania (la restaurant – bacşişul este inclus în notă, plus 5-10%; bar -20 de cenţi; taxi – rotunjirea sumei; personal hotel – între 1 şi 5 euro), Grecia (restaurant – inclus în notă, plus rotunjirea sumei; bar, taxi, personal hotelier – rotunjirea sumei), Franţa (restaurant – inclus în notă, plus rotunjirea sumei; bar – nu se obişnuieşte; taxi şi personal hotelier – între 2 şi 3 euro), Regatul Unit al Marii Britanii (restaurant – inclus în notă sau 10-15%; bar – nu se obişnuieşte; hotel şi taxi – între 10-15% din nota finală).
La polul opus se află ţări ca Japonia sau China, unde nu se practică această formă de recompensare, şi care de multe ori este privită ca o insultă. „În celelalte ţări asiatice (în special în locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. În multe dintre restaurante apare o taxă de serviciu de până la 10%, dar nu întotdeauna acei bani ajung la persoana care serveşte. Prin urmare este recomandată o rotunjire a notei în numerar, pentru a mulţumi pentru serviciile de calitate”, se precizează în concluziile studiului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În regiunea Asiei, printre cele mai vizitate state de către români, în care se lasă bacşiş, sunt Thailanda, Malaezia şi Hong Kong, unde recompensele variază între rotunjirea sumei şi 10-15% din suma finală.
De asemenea, în Statele Unite ale Americii şi Canada bacşişul este mai mult decât uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajaţilor, în timp ce în America Centrală este cel puţin la fel de important, întrucât cei mai mulţi dintre cei care lucrează în restaurante sau hoteluri au salarii mici şi se bazează pe aceste sume lăsate în plus pentru venitul lor lunar.
In ce tara bacsisul este o insulta. In ce tara nu se ofera bacsis. In ce tara este nepoliticos sa oferi bacsis. În plus, în America de Sud, frecvenţa „atenţiilor’ scade, dar sunt în continuare binevenite şi, în general, nu se renunţă la bacşiş decât pentru motive întemeiate.