Tinerele mame pot primi de la stat un ajutor financiar de 2.000 de lei, cu condiția să provină din medii defavorizate. Banii pot fi solicitați doar în primele 3 luni după naștere.

Tichetele sociale pentru mame și copii, pe masa Guvernului 

Guvernul se reunește în ședință joi, 11 aprilie, de la ora 18.00, iar pe ordinea de zi figurează și un Proiect de Ordonanță de Urgență  privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate, conform unui comunicat al Executivului.

Citește și: Ajutor financiar de 2.000 de lei pentru tinerele mămici. Cine poate să solicite banii de la stat

Este vorba de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, acordate prin modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

De ce acordă Guvernul tichete sociale pentru mămicile defavorizate

Obiectivul actului normativ este de a răspunde nevoilor unui grup semnificativ de persoane vulnerabile din România, care se află într-o situație de deprivare materială severă.

Peste o treime din totalul nou-născuților din 2022 aveau mame casnice; în mediul rural, ponderea copiilor născuți de mame casnice este de aproape jumătate din numărul total al nou-născuților — 48,2% (versus 21,9% în mediul urban).

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În funcție de grupa de vârstă a mamei, în totalul nou-născuților din România, 9% provin din mame cu vârsta mai mică sau egală cu 19 ani.

"În România se înregistrează, în medie, 190.000 de nașteri pe an, într-un trend descrescător, astfel, pentru încurajarea natalității și pentru continuarea susținerii procesului de reducere a fenomenului sărăciei și a grupurilor vulnerabile în vederea depășirii situației de excludere socială, este necesară continuarea abordării din 2014-2020, prin finanțarea măsurii de sprijin pentru trusou nou-născuți din familii defavorizate după data de 31 decembrie 2023, dată până la care finanțarea acestui tip de sprijin a

fost asigurat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020", se precizează în Nota de fundamentare a OUG-ului.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică

[Sursa foto: Pexels.com]

Cine sunt mamele eligibile pentru tichetele electronice

Cuplurile mamă – nou-născut care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic, şi care au calitatea de destinatari finali sunt:

  1. mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  2. mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;
  3. mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii de risc, mame aflate temporar în situații critice de viață, mame care nu dețin acte de identitate, mame minore, mame – cetățeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflic, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
  4. mame care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  5. mamele minore care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai
    târziu de trei luni de la naşterea copilului;
  6. mamele care nasc începând cu data întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict. 

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă- nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului.

În situația sarcinii multiple, măsura de sprijin material se acordă fiecărui cuplu mamă-nou născut.

Banii din fonduri UE se acordă până în 2027

Bugetul măsurii de sprijin material pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic se stabilește la suma 119,2 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Măsura de sprijin material se implementează pe o perioadă de 4 ani, respectiv în perioada 2024- 2027, în limita bugetului disponibil din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 pentru această măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate PoIDS 2021-2027.

Textul OUG-ului aprobat azi de Guvern poate fi văzut aici:

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei

[Sursa foto: Pexels.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si