Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriți anul acesta pe 29 iunie. Această sărbătoare are loc în fiecare an la aceeaşi dată.

Sfinții Petru și Pavel 2022- Tradiții și obiceiuri 

Legenda spune că Sfântul Petru hrănește animalele sălbatice, mai ales lupii. Tot acesta este cel care topește în bucățele mici și fierbe grindina, pentru a nu distruge recoltele.

Se crede că la marile sărbători, Sfântul Petru poate să fie văzut la miez de noapte, atunci când se deschide cerul, moment în care acesta se află la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu.

Ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel este acea zi în care se marchează mijlocul verii și timpul secerișului.

Tot în această zi, nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează. Se spune că persoanele care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate.

În tradiția populară se spune că de Sfântul Petru împlinește o dorință cu adevărat importantă celor care țin post negru cu o zi înainte de sărbătoare.

Citeste si: Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Ilie? Este una dintre cele mai mari sărbători ale verii

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce se face cu ocazia acestei mari sărbători?

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce se face cu ocazia acestei mari sărbători?

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Din această zi de sărbătoare, cucul și privighetorile nu mai cântă.

Tot în această zi de sărbătoare,  Sfântul Petru este cel care pocnește din bic i, iar scânteile se transformă în licurici, care-i ajută pe călătorii de pe drumurile de munte sau din pădure, să își găsească drumul.

Iar pentru a avea spor și sănătate în casă, la biserică se sfințesc pachete cu colaci, lumânări, mere dulci, mere acrișoare, zarzăre și colivă, pentru ca mai apoi toate acestea să fie împărțite oamenilor.

Citeste si: Mesaje de Sânziene 2022.Urări pentru cei dragi cu ocazia acestei mari sărbători

După această sărbătoare, tinerele vor avea voie să mănânce mere, însă cele mai în vârstă, vor putea să consume mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Tradiția spune că oamenii pistruiați sunt cei care trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, în momentul în care cocoșul va cânta. Astfel, se spune că pistruii nu se vor mai înmulți

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dacă în ziua Sfinților Apostoli va tuna și va fulgera, este semn că nucile și alunele vor fi viermănoase sau seci.

Citeste si: Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

În unele regiuni ale țării există obiceiul în care mamele pregătesc și dăruiesc talismane fiicelor lor, talisman ce constă într-o punguță roșie în care se pun câte un cățel de usturoi și frunze de pelin. Acesta este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie aparate de farmece și de ielele care le-ar putea fura norocul.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel?

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022 va începe pe 20 iunie şi se va încheie pe 28 iunie. Acesta este cel mai scurt post de peste an, dar şi cel mai permisiv când vine vorba de alimentele care pot fi consumate. 

Mai mult, în patru zile din cele nouă ale postului Sfinţilor Petru şi Pavel, este dezlegare la peşte: 22 iunie, 24 iunie, 25 şi 26 iunie. 

Citeste si: Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2022 pentru familie și prieteni. La mulți ani!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si