VIDEO -Trei rețete simple și sănătoase cu urzici
Trei rețete simple și sănătoase cu urzici. Urzicile sunt extrem de sănătoase, deoarece sunt pline de vitamine și nutrienți. Iată câteva rețete simple și gustoase cu urzici!
Trei rețete simple și sănătoase cu urzici. Urzicile sunt plante cu un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Acestea se găsesc aproape în toate zonele, mai ales în locuri fertilizate. Sunt folosite în scop alimentar, dar și în scop medicinal.
Frunzele sunt ovale și acoperite cu perișori urticanți. Florile sunt unisexuate și dispuse în inflorescențe pe vârfurile tulpinilor.
În scop terapeutic, se recoltează doar tulpina și frunza urzicii, înainte și în timpul înfloririi. Rădăcina sa este recoltată primăvara și toamna, înainte de a intra în vegetație.
Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci usturoi verde
Semințele sunt recoltate toamna, atunci când urzica este la maturitate.
Urzica în sine nu poate fi consumată, însă se poate prepara ușor în diverse rețete. Iată câteva dintre ele!
Ingrediente:
Mod de preparare: Se pune la fiert o oală mare cu apă și sare, timp în care se
curăță și se spală bine urzicile cu apă rece. În momentul în care apa începe să clocotească, se adaugă urzicile în oală și se lasă la fiert aproximativ 15 minute.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
După ce fierb, se strecoară de zeamă, care nu se va arunca, după care se mixează în blender până ajunge la consistența de piure. Se adaugă sare, piper și o lingură de făină, timp în care se amestecă.
După ce se omogenizează, compoziția se lasă „la odihnit” și, între timp, se taie ceapa și se călește. Peste ceapă se adaugă piureul de urzici, alături de o cană mică de zeama păstrată de la fierbere. Se amestecă încet, la foc mic, timp de 10 minute. La final, se adaugă usturoiul tocat mărunt, iar ciulamaua este gata.
Se servește cu mămăligă și cu un ou prăjit. Poftă bună!
Citește și: Secretele urzicilor. Gospodinele pricepute au o metodă de preparare incredibilă
Ingrediente:
Mod de preparare: Se curăță și se spală bine urzicile în apă rece, după care se pun la fiert într-o oală cu apă și sare.
Se lasă la clocotit, după care se adaugă cartofii curățați și ceapa tăiata rondele. După ce au fiert cepele, se scurge compoziția și se pasează într-un blender. Se adaugă usturoiul, sarea și piperul, după gust. Supa se servește fierbinte, cu suc de lămâie după gust. Poftă bună!Ingrediente:
Mod de preparare: Se curăță și se spală bine urzicile în apă rece, timp în care se pune la fiert o oală mare cu apă și sare. În momentul în care apa începe să clocotească, se adaugă urzicile și se mai lasă la fiert încă 15 minute. După ce au fiert urzicile, se scurg și se toacă mărunt. Se amestecă ulterior cu 25 grame unt topit, 30 grame mozzarella rasă, lingurița de boia, usturoiul tocat și făina. Se amestecă până la omogenizare, după care se adaugă sare și piper, după gust. Se adaugă albușul bătut în prealabil, se amestecă bine și se lasă „la odihnit”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Se amestecă apoi orezul fiert cu 50 grame mozzarella și cu restul de unt topit. Ulterior, se adaugă cele două ouă bătute și se amestecă până la omogenizare. Se unge un vas yena cu o lingură de unt, se tapetează cu pesmet și se adaugă jumătate din cantitatea de orez, care se întinde bine. Se adaugă un strat din compoziția de urzici, peste care se așază restul orezului și, la final, restul de mozzarella rasă. Budinca se coace aproximativ 35 de minute, la 180 grade Celsius și se lasă o oră la rece, înainte de a fi servită.
Poftă bună!