Potrivit experților în sănătate, sezoanele gripale pot fi mai ușor de gestionat atunci când o parte din populație beneficiează de imunitate naturală, ca urmare a infectării cu un virus gripal în anul precedent.

Anul trecut, numărul persoanelor care au avut gripă a fost mai mic decăt în mod obișnuit, însă sezonul gripal 2021-2022 se anunță destul de imprevizibil.

Câte tipuri de vaccin antigripal există pe piață

În acest sezon gripal există disponibil vaccinul antigripal cu patru valente, realizat cu scopul de a oferi protecție împotriva a patru virusuri gripale diferite (doua virusuri A și doua virusuri B).

Specialiștii susțin că, vaccinurile antigripale nu sunt concepute pentru a proteja impotriva COVID-19. Vaccinarea impotriva gripei reduce riscul de infectare cu unul dintre virusurile gripale pentru care a fost creat să ofere protecție si reduce riscul de a face forme severe de gripă, care pot necesta spitalizare. 

De asemenea, vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni. 

Unde poți face vaccinul antigripal și ce trebuie să stii dacă te-ai vaccinat COVID-19

Unde poți face vaccinul antigripal și ce trebuie să stii dacă te-ai vaccinat COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila

Cât costă să te imunizezi împotriva gripei

Vaccinul antigripal şi consultaţia la medicului de familie sunt gratuite. Puteți să vă faceți o pregramare în prealabil pentru administrarea vaccinului împotriva gripei sezoniere.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300 000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte 1 000 000 de doze pentru continuarea imunizărilor.

Astfel, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Însă, dacă vă aflați printre categoriile care nu primesc vaccin antigripal gratuit de la medicul de familie, singura variantă este să-l cumpărați din farmacii sau din clinici private. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

De asemenea, farmaciile pot să solicite o prescripție medicală pentru achiziționarea vaccinului. Pe aceasta o puteți obține de la medicul de familie sau de la medicul curant, dacă suferiți de o boală cronică.

Astfel, în farmacii, o doză de vaccin Vaxigrip Tetra costă în acest an între 55 și 60 de lei.

Anul trecut, doza de vaccin Influvac Tetra costa între 50 și 55 de lei. 

Important de menționat este că, în clinicile private, vaccinul costă mai mult decât în farmacii: aproximativ 70 de lei. Iar la acest preț se mai adaugă obligatoriu și administrarea vaccinului. El nu poate fi doar achiziționat din clinică. 

Totodată, în clinicile private, administrarea propriu-zisă a vaccinului antigripal costă în jur de 50 de lei, dar nu include consultația.

Unde poți să faci vaccinul antigripal 

Vaccinul antigripal vă poate fi administrat de medicul dumneavoastră de familie sau de farmacist. Iar dacă sunteţi practician în domeniul sănătăţii, departamentul dumneavoastră de medicina muncii vă poate administra vaccinul la locul de muncă.

Ne putem imuniza împotriva gripei și în clinicile private.

Ministerul Sănătăţii intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal.

Unde poți face vaccinul antigripal și ce trebuie să stii dacă te-ai vaccinat COVID-19

Unde poți face vaccinul antigripal și ce trebuie să stii dacă te-ai vaccinat COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| O nouă tulpină a virusului Sars-Cov-2 a fost descoperită: Deltacron

Te poți vaccina antigripal dacă ți-ai făcut vaccinul COVID-19

Experții CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19) precizează că este sigur că unei persoane să i se administreze concomitent un vaccin antigripal și un vaccin impotriva COVID-19. 

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță susține că, vaccinul antigripal poate fi făcut în același timp cu vaccinul anti-COVID, dar în brațe diferite. El mai menționează că, împotriva gripei sezoniere ne putem proteja și prin măsurile anti-COVID, și anume mască și distanțare.

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai declarat că, vaccinul anti-COVID nu protejează și împotriva gripei, așa că serul antigripal este în continuare necesar persoanelor vulnerabile.

Citeste si: Prima țară care impune obligativitatea vaccinării persoanelor de peste 50 de ani. Cei care nu respectă noua măsură riscă amenzi usturătoare

„Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a declarat medicul Gheorghiță, la Digi 24.

Totodată, uun studiu recent arată că vaccinul antiripal oferă protecție și impotriva complicațiilor asociate infecției cu Covid-19. Studiul experților a urmărit aproape 75.000 de persoane vaccinate și nevaccinate împotriva gripei sezoniere și a demonstrat că persoanele vaccinate antigripal care au făcut COVID-19 au prezentat un risc scăzut de sepsis, accident vascular cerebral și tromboza venoasă.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si