Untura de porc. Unele dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate sunt grăsimile monosaturate. Acestea se regăsesc în uleiul de măsline, untura, avocado și anumite tipuri de nuci. După uleiul de măsline, untura de porc ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate.

Beneficiile unturii de porc

Untura, chiar dacă este produsă din grăsime de porc conține grăsimi sănătoase cunoscute drept grăsimi mononesaturate, care au rolul de a reduce nivelul de colesterol LDL.

Totodată, untura reprezintă, 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul de grăsimi saturate din untură ajută la descompunerea lentă a grăsimii, reducând riscul de inflamație în organism.

Untura este o sursă bogată în vitamina D, după uleiul de ficat de cod. Astfel că, doar o lingură de untură conține 1.000 UI de vitamina D. De asemenea, vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, deci necesită acizi grași- inclusiv acizi grași saturați- să fie absorbiți și utilizați în organism.

Alte beneficii pentru sănătate ale unturii de porc:

  • acidul oleic din compoziția unturii previne depresia sau, în cazul instalării acestia, o diminuează considerabil
  • este bogată în vitamina D, care menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, favorizează buna funcționare a mușchilor și întărește sistemul imunitar
  • reglează producţia de hormoni și asigură sănătatea tiroidei
  • previne apariţia cancerului, în special a cancerului mamar

Untura de porc: beneficii şi contraindicaţii

Untura de porc: beneficii şi contraindicaţii

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Citeste si: Cât costă un kg. de şorici în 2021? Preţurile "ireale" în magazine

Totodată, nutriționistul Mihaela Bilic spune despre consumul de grăsime, că: “Ne-au trebuit 50 de ani să ajungem în penibilul punct, noi, ca medici, să spunem: am greşit, nu grăsimea face rău.

Şi acum ce facem, ne mai trebuie 50 de ani ca oamenii să se întoarcă la slănină? Am falsificat într-un fel, pentru că percepţia consumatorului este că dietetic este sănătos şi e greşit! Mâncarea sănătoasă e aia bogată în grăsime“, preciza Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni Tv.

Untura de porc- contraindicații

Se știe că, untura de porc poate să și îngrașe și să crească colesterolul, favorizând apariția bolilor cardiovasculare. Dar asta se întâmplă doar dacă este consumată în exces.

Pe de altă parte, untura comercială trece prin procesul de hidrogenare, care creează grăsimi trans artificiale și care pot provoca  efecte negative asupra organismului.

Grăsimea trans poate crește riscul unei boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Tot grăsimea trans poate ridica nivelul de colesterol LDL, provocând inflamații care vor puea duce la întărirea arterelor. În plus grăsimile trans pot îngreuna comunicarea celulelor din corp, ceea ce duce la afectarea funcțiilor sistemului nervos.

Citeste si: Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost reacția familiei. “Am ajuns acasă alt om, să vedem ce zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Pierdere imensă în muzica românească. Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

De asemenea, grăsimile care se descompun ușor, mai exct grăsimile oxidate, provoacă radicali liberi care, mai apoi, duc la deteriorarea celulelor. În timp ce, în mod inevitabil avem unii radicali liberi în corpul nostru, ar trebui să reducem aceste molecule dăunătoare pentru a proteja sănătatea și a reduce inflamația.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si